بررسی تأثیر پرایمینگ بر ‌شاخص‌های رشد گیاه دارویی شاهدانه (Cannabis sativa L.) تحت تنش شوری طبیعی (نمک دریاچه قم)

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (242.69 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد تهران
2عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و دانشگاه شاهد تهران
3دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران
چکیده
به منظور بررسی تأثیر پرایمینگ بر جوانه زنی بذر شاهدانه در شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در‌ 3 تکرار انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل تنش شوری در پنج سطح (صفر، 2، 4، 8، 12‌دسی زیمنس بر متر) و پیش تیمار در سه سطح جیبرلیک ‌اسید (500 قسمت در میلیون به مدت 48 ساعت)، نیترات پتاسیم (4‌ درصد به مدت 24 ساعت) و سالسیلیک ‌اسید (600 قسمت در میلیون به مدت‌24‌ساعت) بود. نتایج جدول واریانس نشان داد که اثر تیمار پرایمینگ و سطوح شوری بر صفات مورد ارزیابی معنی‌دار است. با توجه به نتایج جدول مقایسه میانگین، بیشترین نسبت طول ساقه‌چه به ریشه‌چه، وزن خشک ساقه‌چه و محتوی نسبی آب، مربوط به نیترات پتاسیم و بیشترین طول ریشه‌چه، وزن تر ریشه‌چه، در پیش تیمار سالسیلیک ‌اسید حاصل شد. در مورد سطوح شوری بیشترین طول ریشه‌چه مربوط به سطح شوری چهار دسی‌زیمنس بر متر (10/1سانتی‌متر) بدست آمد و بیشترین طول ساقه‌چه نیز در سطح شوری چهار دسی‌زیمنس بر متر (81/1سانتی‌متر) بود. اثر متقابل شوری و پرایمینگ نیز برای صفت طول ساقه‌چه معنی‌دار بود به ‌طوری که بیشترین طول ساقه‌چه مربوط به سالسیلیک ‌اسید و سطح شوری دو دسی‌زیمنس بر متر (06/2 سانتی‌متر) بود. به طور کلی اعمال پرایمینگ با نیترات ‌پتاسیم و سالسیلیک ‌اسید جهت حصول بالاترین ویژگی‌های جوانه‌زنی توصیه می‌شوند.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of priming of the herb growing index Cannabis (Cannabis sativa L.) under normal salinity (Salt Lake Qom)
Authors
Abstract
To evaluate the effect of seed priming on seed germination of cannabis an experiment in a completely randomized design (CRD) were arranged ‌in 3 replications under salinity. Treatments consisted of five levels of salinity (zero, 2, 4, 8, 12 dS.m-1) and pre -treatment were levels of KNO3 (0.2 percent to 72 hours), GA3 (500 parts per million to 24 hours) and SA (600 parts per million for a period of time 24), respectively. Table of variance showed that the effect of priming treatments and salinity were significant at 0.05 probability levels on traits means. According to the results of the comparison table, the highest ratio of shoot length, shoot fresh weight and relative water content, the KNO3 and Most, root length, root fresh weight, shoot dry weight was achieved in previously treated with SA. The salinity of the surface salinity maximum root length of 8 dS.m-1 (1.10 cm) obtained the greatest shoot length dS.m-1 with eight levels of salinity (1.81cm).Interactive effects of salinity and priming was significant for the trait of stem length so that maximum shoot length of SA Salinity levels with two ds.m-1 (2.06 cm) were generally applied to priming with KNO3 and SA is recommended in order to achieve the highest germination characteristics.