ارزیابی آزمون پیری تسریع شده با آب نمک اشباع در ارقام مختلف نخود(Cicer arietinum L.)

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه رازی کرمانشاه.
چکیده
به منظور بررسی اثر فرسودگی بذر بر برخی خصوصیات بذر و گیاهچه نخود در شرایط آزمایشگاه، آزمون پیری تسریع شده با آب نمک اشباع در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار و با استفاده از روش های بین المللی آزمون بذر (ISTA) بر روی سیزده توده بذر نخود متعلق به 7 رقم در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه اجرا شد. تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که بین توده های مختلف بذر از نظر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، درصد گیاهچه غیرنرمال، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه اختلاف معنی دار وجود داشت. مقایسه میانگین نشان داد با افزایش طول دوره انبارداری در شرایط پیری تسریع شده با نمک اشباع کلیه صفات جوانه زنی کاهش یافتند. همچنین توده‌های بذر جدید نسبت به توده‌های بذر قدیم مقادیر بیشتر صفات اندازه گیری شده را نشان دادند. بنابراین به نظر می رسد که می توان از این آزمون در غربال اولیه توده های مختلف بذر نخود از نظر بنیه بذر استفاده نمود.
کلیدواژه ها
 
Title
The Evaluation of Salt Accelerated Aging by Saturated Salt Water in Different Varieties of Chickpea (Cicer arietinum L.)
Authors
Abstract
To study of seed aging effect on some properties of chickpea seeds and seedlings at in vitro conditions, accelerated aging tests with saturated salt was conducted in a completely randomized design with four replications and using the international Seed Testing on thirteen seed mass of chickpea belonging to 7 cultivars in the College of Agriculture and Natural Resources, Razi University. Results of variance Analysis showed that the masses of seed germination percentage, germination rate, percentage of abnormal seedlings, root length, shoot length, root and shoot dry weight had significant differences. Mean comparison showed that Germination traits decreased by increasing storage periods in saturated salt accelerated aging conditions. The new seed masses showed higher values for all traits relative to the old masses. So it seems that this initial screening test in various masses of chickpea seeds can be used for seed vigor screen.