ارزیابی روابط بین صفات در ژنوتیپ های چغندر تحت شرایط تنش شوری

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (131.23 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد
2عضو هیئت علمی زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد
3عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب
چکیده
به منظور ارزیابی تحمل به تنش شوری ژنوتیپ‌های مختلف چغندرقند براساس شاخص‌های تحمل، آزمایشی در دو شرایط نرمال و تنش شوری هر کدام در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب اجرا شد.تحت شرایط نرمال صفت عملکرد قند خالص با صفات عملکرد ریشه، درصد قند ناخالص، درصد قند خالص درصد استحصال همبستگی مثبت و معنی دار و با صفت مقدار سدیم ریشه همبستگی منفی و معنی داری نشان داد. در شرایط تنش شوری عملکرد قند خالص با صفت عملکرد ریشه و درصد قند خالص همبستگی مثبت و معنی دار و با صفات سدیم ریشه، ازت مضره همبستگی منفی و معنی داری نشان داد. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام در شرایط نرمال نشان داد سه صفت عملکرد ریشه، درصد قند خالص و ازت مضره در مجموع 75 درصد از تغییرات و در شرایط شوری صفت درصد قند خالص و ازت مضره در مجموع 61 درصد از تغییرات صفت عملکرد قند خالص را توجیه نموده و در مدل باقی ماندند. بر اساس نتایج تجزیه علیت صفات، در شرایط نرمال صفت عملکرد ریشه و در شرایط شوری صفت درصد قند بالاترین اثر مستقیم مثبت را بر روی عملکرد قند خالص نشان دادند.
کلیدواژه ها