بررسی تاثیر پرایمینگ درجه حرارت بر ویژگیهای جوانهزنی گیاهچه برنج (Oryza Sativa L.) در زمان های مختلف
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانش آموخته دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
2استادیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد، تهران، ایران
چکیده
به منظور ارزیابی اثرات پرایمینگ درجه حرارت در زمان های مختلف بر ویژگی های جوانه زنی برنج مطالعه ای به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل دو سطح دمایی (30 و 60 درجه سلسیوس) و هفت سطح زمانی (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 دقیقه)بود. نتایج نشان داد که تیمار دما و زمان بر همه صفات اندازه گیری شده بجز وزن خشک ساقه چه، میانگین مدت جوانه زنی، واریانس زمان جوانه زنی و همگنی زمان جوانه زنی اثرمعنی داری داشتند. همچنین برهم کنش تیمار دما و زمان اثر معنی داری بر طول ساقه چه و ویگور وزنی نشان داد. با بررسی نتابج بدست آمده بیشترین میزان جوانهزنی و سرعت جوانه زنی در تیمار 30 درجه سلسیوس و در مدت زمان 5 دقیقه و کمترین آن در تیمار 60 درجه سلسیوس و مدت زمان 35 دقیقه بهدست آمد.
به طور کلی نتایج بیانگر آنست که دمای 30 درجه سلسیوس طی مدت زمان 5 دقیقه بیشترین اثر بخشی بر شکستن خواب بذر برنج داشت.
به طور کلی نتایج بیانگر آنست که دمای 30 درجه سلسیوس طی مدت زمان 5 دقیقه بیشترین اثر بخشی بر شکستن خواب بذر برنج داشت.
کلیدواژه ها
Title
Effect of temperature on germination characteristics of Rice( Oryza Sativa L.) under different times
Authors
Abstract
To study the effects of temperature priming on germination characteristic of rice under different times an experiment design in case of factorial (AB) base completely randomized design (CRD) with three replications at Seed technology laboratory in Shahed University were conducted. Treatments consisted of two temperature levels including (30 and 60 siliceous degree) and seven levels of times including (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 minutes).
Analysis of variance showed that temperature and time treatments had significant effects on all measured characteristic except steam dry weight, mean germination time, variance germination time and uniformity germination time. Also, interaction between time and temperature treatment showed significant effects on steam length and weight vigor. Through checking the results, the maximum germination percent and germination rate was related to 30 siliceous degree and 5 minutes treatment and the minimum was related to 60 siliceous degree and 35 minutes treatment.
Overall the results showed the effective treatment to break dormancy is 30 siliceous degree for 5 minutes.
Analysis of variance showed that temperature and time treatments had significant effects on all measured characteristic except steam dry weight, mean germination time, variance germination time and uniformity germination time. Also, interaction between time and temperature treatment showed significant effects on steam length and weight vigor. Through checking the results, the maximum germination percent and germination rate was related to 30 siliceous degree and 5 minutes treatment and the minimum was related to 60 siliceous degree and 35 minutes treatment.
Overall the results showed the effective treatment to break dormancy is 30 siliceous degree for 5 minutes.