اثر باکتریهای سودوموناس بر جوانهزنی و رشد گیاهچه ارقام مختلف ذرت
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان
2دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشگاه گیلان
3دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر
چکیده
به منظور مطالعه اثر باکتریهای جنس سودوموناس بر جوانهزنی و رشد گیاهچه دو رقم ذرت، آزمایشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور، رقم در 2 سطح (سینگل کراس 647 و 704 ) و تلقیح بذر با باکتری در 5 سطح (P. fluorescents strain 177 ,P.fluorescents strain 103 P.fluorescents strain 36, P. fluorescents strain 159,) به همراه یک تیمار شاهد (بدون باکتری)در 4 تکرار به اجرا در آمد. در این آزمایش صفات مورد ارزیابی شامل: طول ساقهچه، ریشهچه، وزن تر، وزن خشک ساقهچه، ریشهچه، ضریب آلومتریک، درصد، سرعت جوانهزنی و شاخص ویگور بود. در این تحقیق، نتایج حاکی از آن بود که در بیشتر صفات رقم سینگل کراس 704 نسبت به رقم سینگل کراس 647 واکنش بهتری را به باکتریها نشان داد. همچنین باکتری سویه 103 بیشترین طول ساقهچه و ریشهچه، وزن خشک ساقهچه، ریشهچه، درصد، سرعت جوانهزنی، ضریب آلومتری و شاخص ویگور را بین تیمارهای مختلف به خود اختصاص داد و کمترین میزان این صفات در تیمار شاهد ( بدون تلقیح) و سویه 159 دیده شد. همچنین سویه 177 در شاخصهای جوانهزنی نیز موثر بود. آنچه بنظر میرسید این بود که باکتریهای محرک رشد اثر معنیداری را در بیشتر صفتهای مورد مطالعه داشتهاند. میتوان این گونه بیان داشت که این باکتریهای محرک رشد از طریق موادی که از خود ترشح میکنند، شرایط را برای جوانهزنی بهتر و مساعدتر بذر و رشد گیاهچه فراهم میکنند.
کلیدواژه ها
Title
Effect of Pseudomonas bacteria on germination and seedling growth of maize different cultivars (Zea mays L.)
Authors
Abstract
In order to evaluate the effect of Plant Growth promoting Bacteria on germination characteristics and seedling growth of Zea mays cultivars, an experiment was arranged in a factorial experiment based on completely randomized design with four replications in laboratory of agriculture college of the university of Guilan. In this research, two factors were evaluated: first, two cultivars (single cross 704 and 674) and second, five levels of seed inoculation with PGPB (Uninoculation, P. fluorescents strain 177, P. fluorescents strain 36, P. fluorescents strain 103 and P. fluorescents strain 159). Inoculated zea mays seeds incubated in germinator at 250C. In the end of experiment, were measured germination percentage, germination speed, radicle and shoot length, shoot fresh weight, radicle fresh weight, vigor index, radicle dry weight and shoot dry weight. Results showed strain 103 and strain 177 improved zea mays germination characteristics. The present findings showed that these microorganisms can affect on seed development, germination and growth parameters of seedling maybe by production of siderophores, the synthesis of antibiotics and enzymes.