بررسی اثر شوری آب آبیاری بر خصوصیات کمی سیاهدانه

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان
2دانش آموخته کارشناسی ارشد باغبانی- گیاهان دارویی، ادویه ای و نوشابه ای
3کارشناس مرکز ملی تحقیقات شوری
4دانش آموخته کارشناسی ارشد سیستماتیک گیاهی
چکیده
سیاهدانه بدلیل دارا بودن میزان بالای روغن و اسانس در دانه و همچنین داشتن اثرات متنوع درمانی، بعنوان گیاهان دارویی-روغنی مورد توجه است. به منظور بررسی اثر شوری آب آبیاری ناشی از نمک NaCl با سطوح غلظت های 0 و 5/3 و 5 dS/m ، بر نحوه رشد گیاه سیاه دانه (خصوصیات کمی)، آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 92- 1391 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان انجام گرفت. آزمایش در قالب بلوک های طرح کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از صفات مختلف توسط نرم افزار MSTATC مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین مقایسه میانگین ها به روش دانکن انجام شد. در این پژوهش کلیه صفات مربوط به رشد گیاه اندازه گیری و محاسبه شدند. نتایج تجزیه داده ها نشان داد که شوری آب آبیاری بر اکثر صفات اندازه گیری شده معنی دار است. در کل نشان داده شد که شوری آب آبیاری می تواند باعث کاهش صفات اصلی مربوط به عملکرد دانه در گیاه سیاهدانه شود.
کلیدواژه ها
 
Title
Effects of Irrigation water Salinity on Some Characters of Black cumin
Authors
Abstract
Black cumin due to high rates of oil ,essential oil and different therapeutic effects, is considered as medicinal and oil seed plant. In order to investigate the effects of water salinity of irrigation (0, 3/5 , 5 dS/m) on crop characteristics of black cumin (Nigella sativa L.), a field experiment was performed in a completely block design with 3 replications in agricultural and natural resources center of Esfahan in 2012-2013. In this study: plant height, number of flowers per plant, seeds per plant, seeds per capsule, capsules per plant, infertility seeds per capsule, follicles per capsule, seeds in a follicle, 1000 seed weight, seed yield, biological yield and harvest index were measured. Data analysis showed that the effect of salt water salinity on most of the measured traits were significant and by increasing salt concentration, all traits were significantly reduced.