مقایسه تاثیر سویه های باکتری های حل کننده فسفات و سطوح فسفر معدنی بر رشد و عملکرد دانه در ارقام ساری و تلار سویا

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (150.01 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2مدرس مدعو گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده
به منظور مقایسه تاثیر سویه های باکتری پزودوموناس و سطوح فسفر معدنی بر رشد و عملکرد دانه در ارقام ساری و تلار سویا تحقیقی به صورت طرح آزمایشی دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در دشت ناز ساری به اجرا گذارده شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل دو رقم، سه سطح فسفر و چهار سطح تلقیح بذر با باکتری های حل کننده فسفات در نظر گرفته شد. نتایج این آزمایش نشان داد که رقم تلار با تعداد بیشتر غلاف در ساقه اصلی (38.55)، غلاف در بوته (100.93) و دانه در غلاف (2.4) از عملکرد دانه بالاتری نسبت به رقم ساری همراه بود. بیشترین عملکرد دانه تحت اثرات اصلی فسفر در سطح 50 کیلوگرم در هکتار و به میزان 186.2 گرم در متر مربع به دست آمد. عملکرد دانه در مصرف جداگانه هر یک از سویه های باکتری نسبت به شاهد افزایش پیدا نموده و در مصرف توام هر دو سویه به حداکثر میزان (190.3 گرم در متر مربع) رسید. بیشترین میزان عملکرد دانه تحت اثرات متقابل سه گانه رقم تلار در سطح فسفر 50 و باکتری پوتیدا به میزان 236.6 گرم در متر مربع به دست آمد.
کلیدواژه ها