بررسی روند تغییرات خصوصیات فتوسنتزی کوشیا (Kochia scoparia) در طی دوره اعمال تنش شوری در شرایط مزرعه

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1شرکت فناوران بذر یکتا
2دکتری زراعت از دانشگاه فردوسی مشهد
3عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد
4عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور
5عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی شیروان
چکیده
جهت بررسی اثر شوری بر ویژگی‌های فتوسنتزی کوشیا، آزمایشی با سه توده کوشیا (بیرجند، بروجرد و سبزوار) و سه سطح شوری (2/5، 5/10 و dSm-11/23) در طی هفت هفته در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی به صورت کرت‌های دو بار خرد شده با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که میزان فتوسنتز و تبخیر و تعرق با گذشت زمان از آغاز اعمال تنش شوری کاهش ‌یافت. در هشتمین هفته پس از اعمال تنش شوری، میزان فتوسنتز و تبخیر و تعرق اندازه‌گیری شده در تیمارهای شوری و توده‌ها تقریباً با هم برابر بود. در انتهای فصل رشد میزان فتوسنتز و تبخیر و تعرق در تمام سطوح تنش افت چشمگیری داشت و تقریباً در یک سطح قرار گرفتند. چهار هفته پس از اعمال تنش شوری، بیشترین میزان فتوسنتز به مقدار 8/17 و 7/15 میکرو مول در متر مربع در ثانیه به ترتیب در توده‌های بیرجند، سبزوار و بروجرد مشاهده شد. شیب کاهش تبخیر و تعرق با گذشت زمان از اعمال تنش شوری در توده‌ بیرجند بیش از توده‌های بروجرد و سبزوار بود. میزان دی‌اکسید کربن اتاقک زیر روزنه در تمامی توده‌ها و سطوح تنش شوری مورد مطالعه در هشتمین هفته پس از آغاز اعمال تنش شوری افزایش چشمگیری پیدا کرد. نتایج خصوصیات فلورسانس کلروفیل در طول دوره‌ اعمال تنش شوری در کوشیا حاکی از بهبود این خصوصیات و در نهایت افزایش مقدار عملکرد کوانتومی فتوسیستم II بود. بطورکلی توده‌‌های بیرجند و بروجرد به ترتیب بیشترین و کمترین شیب کاهش فتوسنتز را در طول زمان اعمال تنش شوری نشان دادند.
کلیدواژه ها