بررسی اثر تلقیح مایکوریزا بر ریشه جو و اثر آن بر جذب فسفر

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (407.71 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی ایلام.
چکیده
سه آزمایش به منظور مطالعه نقش تلقیح مایکوریزا بر ریشه و جذب فسفر در گیاه جو در سال 2011-2010 در مزرعه و گلخانه‌های تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولز- بنگور کشور انگلستان اجرا گردید. نتایج آزمایش‌های مزرعه، گلخانه و رایزوترون نشان داد که تلقیح بیولوژیک قارچ مایکوریزا باعث افزایش معنی‌دار غلظت فسفر در گیاه شد بطوری که در نتایج آزمایش‌های مزرعه بیشترین درصد کلونیزاسیون (7/14%) و غلظت فسفر در بذر (2/5mg g-1) در تیمار مایکوریزا به همراه سنگ فسفات بدست آمد. در آزمایش گلدانی در تیمار تلقیح مایکوریزا افزایش معنی‌دار درصد کلونیزاسیون (27/8%) و غلظت فسفر در بذر (2/5 mg g-1 ) بدست آمد.نتایج آزمایش رایزوترون نشان داد که تلقیح قارچ مایکوریزا باعث افزایش معنی‌دار غلظت فسفر در ریشه و اندام هوایی (07/2 mg g-1 و 43/2 mg g-1به ترتیب) در مقایسه با کنترل (mg g-1 25/1 و 37/1 mg g-1 به ترتیب) شد. نتایج کلی این مطالعات پتانسیل مایکوریزا را در انتقال فسفر از خاکهای با کمبود فسفر و افزایش جذب فسفر در کیاه جو را نشان داد.
کلیدواژه ها
 
Title
Mycorrhizal infection of barley roots and its effect upon phosphorus uptake
Authors
Abstract
During 2010-2011 field-, pot- and glass-sided rhizotron-based experiments were carried out on spring barley (cv. Static) at the Henfaes Research Centre at Bangor University. Barley grown in field soils with low soil P status (P index 1) showed that the application of mycorrhiza (M) significantly increased P content of barley grains and stems. M colonization was found to 14.7%, P concentration of grains = 5.2 mg g-1. In the pot experiment, M treatment resulted in significant greater levels of M root colonization and P concentration in grain (8.27% and 4.31 mg g-1). The rhizotron experiment also showed that application of M significantly increased root- and shoot-P concentration (2.07 mg g-1, and 2.43 mg g-1; respectively), compared to zero-P controls (1.25 mg and 1.37 mg g-1, respectively). These studies showed the potential of mycorrhiza to mobilise P from low P status soils, enhance P uptake and increase the growth and yield of barley.