مطالعه میزان کتوکارتنوئید آستاگزانتین در محتویات عصاره گیاه آزولا (Azolla Filiculoides) در مراحل مختلف دوره رشد
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2استاد ژنتیک، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3دانشجوی دکتری مهندسی ژنتیک، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
امروزه افزایش تقاضا برای ترکیبات طبیعی و هزینه بالای تولید رنگدانههای مصنوعی منجر به جستجوی منابع طبیعی آستاگزانتین گردیده است. در تحقیق حاضر، جهت بررسی میزان آستاگزانتین موجود در بافتهای گیاه آزولا، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و طی دورههای مختلف رشدی (مرحله سبزی، نیمه قرمز و قرمزی برگها) آزمایشی انجام شد. هیدرولیز دیواره سلولی با هیدروکسیدسدیم در دو تیمار دمایی مختلف (25 و 55 درجه سانتیگراد) و استخراج آستاگزانتین با حلالهای دیمتیلسولفوکسید (DMSO) و استون صورت گرفت. میزان جذب این ماده در محتویات عصاره در طول موج nm 489 با دستگاه اسپکتروفتومتری به طور میانگین برای تیمار دمایی ºC52 به ترتیب >2.5، 1.12 و 0.806 واحد جذب در حجم ثابت عصاره برگی قرمز، نیمه قرمز و سبز اندازهگیری شد. این مقادیر برای تیمار دمایی ºC25 به ترتیب 1.03، 0.626 و 0.937 واحد جذب محاسبه گردید. نتایج حاصل از مقایسه میانگین با روش دانکن در سطح احتمال 0.05 از طریق آنالیز با نرمافزار آماری R معنیدار بودن نتایج تیمار دمایی ºC55 برای استخراج ماده آستاگزانتین از مواد برگی در مرحله رشدی قرمز را نشان داد. نتایج به دست آمده از این آزمایش در مقایسه با نتایج حاصله از سویه جلبکی Haematococcus pluvialis که در حال حاضر به عنوان اصلیترین منبع تولید ماده آستاگزانتین مطرح میباشد نشان میدهد گیاه آزولا میتواند پس از مطالعات مرتبط با کیفیتسنجی، به عنوان جایگزین این سویه جلبکی استاندارد جهت تولید ماده آستاگزانتین به کار گرفته شود.
کلیدواژه ها