بررسی اثر پیش تیمار بذر به وسیله پلی اتیلن گلیکول(PEG 6000) بر کیفیت بذر ارقام گندم
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
چکیده
به منظور بررسی اثرات اسموپرایمینگ بذر(به وسیله PEG 6000)، بر خصوصیات جوانهزنی بذر گندم، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه کیفیت بذر مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال اجرا شد. سطوح تیمار رقم شامل 4 رقم گندم شامل2 رقم گندم دیم(سرداری و آذر2) و 2 رقم گندم آبی(فلات و قدس)، سطوح تیمار مدت پرایمینگ بذر شامل سه سطح 12، 24 و 36 ساعت و سطوح تیمار فشار اسمزی شامل چهار سطح صفر (شاهد) ، 1-، 5/1- و 2- بار در نظر گرفته شد. در این آزمایشها خصوصیتهای جوانهزنی نظیر درصد جوانهزنی نهایی(FG)، درصدگیاهچه عادی(N)، درصدگیاهچه غیر عادی(AN)، درصد بذر مرده(R)، اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که اثرات رقم، مدت، فشار اسمزی، اثرات متقابل دو عامله و سه عامله در سطح 1 درصد معنیدار شد. بررسی اثرات متقابل سه عامله نشان داد که پرایمینگ بذر به مدت 12 ساعت و در سطح دوم فشار اسمزی، خصوصیتهای جوانهزنی رقمهای دیم و آبی گندم را نسبت به شاهد به طور معنیداری ارتقاء داده است. این بررسی همچنین نشان داد که خصوصیات جوانهزنی بذر رقمهای دیم در مقایسه با رقمهای آبی بیشتر ارتقاء یافته است.
کلیدواژه ها
Title
Study of the effect of osmopriming pre-treatment on seed quality of bread wheat cultivars
Authors
Abstract
This experiment was conducted in order to investigate the effects of seed priming(with PEG-6000) on germination features of wheat seeds. The research was done as a factorial experiment in the form of Completely Randomized Design with four replications at the Seed Quality Laboratory of the Research Institute of Seed and Plant Registration and Certification, Karaj, Iran. The wheat cultivar factor had four levels including Sardari, Azar 2, Falat, and Ghods. There were three levels for the factor of priming time including 12, 24, and 36 hours. The osmotic pressure for osmopriming included four levels of 0 (check), -1, -1.5, and -2 bars. Germination features were recorded in these experiments, including final germination percentage, number of normal and abnormal seedlings, number of dead seeds. The results indicated that the effects of cultivar, priming time, osmotic pressure, and two-way interactions as well as the three-way interactions were significant in 1% level in this experiment.Mean comparisons for the three-way combinations of the factors revealed that seed priming for 12 hours in the second level of osmotic pressure had improved the germination features of drylandand irrigated wheat cultivars compare to the control, significantly. The results also showed that the improvement level of seed germination features of the dryland cultivars was higher compared to those of irrigated cultivars. Although the seed germination features of the wheat cultivars declined at the upper levels of priming time and osmotic pressure.