بررسی برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه مرزه (satureja hortensis ) تحت شرایط تنش بور

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (145.31 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
2استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران،
3استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
چکیده
به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف عنصر بور بر برخی از صفات فیزیولوژیکی گیاه مرزه، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی
25 و 50 میلیگرم بر لیتر) بر مولفههایی ،10 ، با 5 تیمار و 6 تکرار انجام گردید. دراین آزمایش تاثیر پنج سطح عنصر بور (صفر، 5
همچون وزنتر و خشک اندام هوایی، محتوای نسبی آب برگ، سطح مخصوص برگ و میزان پرولین مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه
آماری دادهها نشان داد که تنش بور بر مولفههای مورد بررسی، به جز وزن خشک اندام هوایی اثر معنیداری داشت. بیشترین میزان
0گرم) در تیمار 50 / 1 گرم) در گیاهان تیمار شده با 10 میلیگرم بر لیتر بور مشاهده شد و کمترین میزان آن ( 887 / وزنتر ( 292
78 درصد) / میلیگرم دیده شد. کمترین میزان محتوای نسبی آب برگ ( 67 درصد) در تیمار 5 میلیگرم بر لیتر و بیشترین میزان آن ( 31
در تیمار 50 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد. میزان پرولین با افزایش غلظت بور مصرفی افزایش معنیداری نشان داد، کمترین مقدار
پرولین در تیمار شاهد ( 3 میکرومول بر گرم وزن خشک برگ) بدستآمد. بطور کلی میتوان نتیجه گرفت که گیاه مرزه میتواند تنش
بور در آب آبیاری را تا میزان 10 میلیگرم برلیتر بدون ایجاد اثر منفی بر رشد و عملکرد تحمل کند.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of some physiological traits of Savory (satureja hortensis) plant under boron stress conditions
Authors
Abstract
Abstract
To study the effects of different levels of Boron on the some physiological characteristics of Savory
plant this experiment was carried out using a randomized complete design with five treatments and six
replicates in Research greenhouse, University of Birjand. In this experiment effect of different boron
levels (0, 5, 10, 25 and 50 mg/l) on variables such as fresh and dry weight of vegetative parts, leaf
relative water content, specific leaf area and proline content of savory were examined.The greatest
amount of fresh weight (1.292 gr) obtained in treated plants with 10 mg/l boron and the lowest fresh
weight (0.888 gr) in plants that irrigated with 50 mg/l boron was observed. The lowest amount leaf
relative water content (67%) in 5 mg/l boron treatment and the highest (78/31) in 50 mg/l boron
recorded. Proline content significantly increased as the concentration of applied boron was increased.
Hence, the lowest amount of proline obtained in control (3 μmol/gr dw). Overall, it can be concluded of
savory plant can tolerate boron stress in irrigation water during vegetative phase up to 10 mg/l
without negative impact on growth and yield.
Keywords
boron, Proline, Stress, Relative water content, savory