بررسی اثر هایدروپرایمینگ بر کیفیت بذر ارقام گندم نان
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
چکیده
به منظور بررسی اثرات هایدروپرایمینگ بر خصوصیات جوانهزنی بذر گندم، یک آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. سطوح تیمار رقم شامل 4 رقم گندم شامل ارقام سرداری، آذر2، فلات و قدس و سطوح تیمار مدت پرایمینگ بذر شامل سه سطح 12، 24 و 36 ساعت در نظر گرفته شد. در این آزمایش خصوصیتهای جوانهزنی نظیر درصد جوانهزنی، درصد جوانه عادی، درصد جوانه غیر عادی و درصد بذر مرده، بر اساس دستورالعمل ISTA اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که اثرات رقم، مدت انجام پرایمینگ و اثرات متقابل آنها در سطح 1 درصد معنیدار شد. بررسی اثرات متقابل نشان داد که هایدروپرایمینگ بذر به مدت 12 ساعت خصوصیتهای جوانهزنی ارقام گندم را نسبت به شاهد(بذر خشک) به طور معنیداری ارتقاء داده است. این بررسی همچنین نشان داد که خصوصیات جوانهزنی بذر رقمهای دیم در مقایسه با رقمهای آبی بیشتر ارتقاء یافته است. هر چند سطوح بالای عامل مدت، خصوصیت جوانهزنی بذر رقمهای گندم را نسبت به تیمار شاهد(بذر خشک) کاهش داده است. با این حال سطوح پایین هایدروپرایمینگ خصوصیات جوانهزنی بذر را در تمامی ارقام مورد بررسی نسبت به تیمار شاهد افزایش داده و موجبات افزایش کیفیت بذر ارقام مختلف گندم را فراهم نموده است.
کلیدواژه ها
Title
Study of the Effect of Hydropriming Pre-treatment on Seed Quality of Bread Wheat Cultivars
Authors
Abstract
This experiment was conducted in order to investigate the effects of seed priming on germination features of wheat seeds. The research was done as a factorial experiment in the form of Completely Randomized Design with four replications at the Seed Quality Laboratory of the Research Institute of Seed and Plant Registration and Certification, Karaj, Iran. The wheat cultivar factor had four levels including Sardari, Azar2, Falat, and Ghods. There were three levels for the factor of priming time including 12, 24, and 36 hours. Germination features were recorded in these experiments, including final germination percentage, number of normal and abnormal seedlings, number of dead seeds. The results indicated that the effects of cultivar, priming time and two-way interactions were significant in 1% level for this experiment. Mean comparisons for the two-way combinations of the factors revealed that seed priming for 12 hours had improved the germination features of dryland and irrigated wheat cultivars compare to the control, significantly. The results also showed that the improvement level of seed germination features of the dryland cultivars was higher compared to those of irrigated cultivars. Although the seed germination features of the wheat cultivars declined at the upper levels of priming time.