بررسی تأثیر سالسیلیک اسید بر تعدیل تنش شوری در جوانه‌زنی بذر کلزا

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکتری رشته فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران
2استادیار و عضو هیئت‌علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران
3دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
چکیده
این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی در سه تکرار که فاکتورهای آزمایش سطح شوری (صفر، 3، 6، 9 و 12 میلی مولار) و پیش تیمار بذر با سالسیلیک اسید در سه غلظت (صفر، 2/0 و 4/0 درصد) بود، اجرا شد. نتایج آزمایش نشان داد که شاخص‌های جوانه‌زنی بذر کلزا (درصد جوانه‌زنی، متوسط جوانه‌زنی روزانه، ضریب سرعت جوانه‌زنی، شاخص قدرت گیاهچه، طول ریشه‌چه و گیاهچه و نسبت این دو) تحت تأثیر کاربرد سالسیلیک اسید و سطوح شوری قرار گرفت. با افزایش سطوح شوری کاهش معنی‌داری در مورد صفات ذکر شده ایجاد شد به طوری که شوری صفر میلی مولار (شاهد) بالاترین میزان و شوری 12 میلی مولار کمترین میزان صفات فوق‌الذکر را داشتند. کاربرد غلظت 4/0 درصد سالسیلیک اسید بر روی صفات درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی روزانه، ضریب سرعت جوانه‌زنی روزانه، شاخص قدرت گیاهچه، طول ریشه‌چه و گیاهچه اثر بیشتری نسبت به دو سطح دیگر داشت و بیشترین مقدار را ایجاد کرد. استعمال خارجی اسید سالسیلیک می‌تواند جوانه‌زنی بذر را از طریق افزایش راهکارهای مقاومتی در گیاه، در شرایط تنش بهبود بخشد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of salicylic acid for adjustment of salinity on seed germination of canola
Authors
Abstract
The experiment in a completely randomized design with three replications factors tested salinity levels (zero, 3, 6, 9, and 12 mM) and seed pretreatment with salicylic acid at three concentrations (zero, 0.2 and 0.4 %), respectively , were administered. The test results showed that indices of canola seed germination, seed vigor (Germination Percentage (GP), Mean Daily Germination (MDG), Coefficient of Velocity of Germination (CVG), Vigor (V), root length, seedling length and root to shoot ratio) was influenced by the use of salicylic acid and salinity. With increasing salinity levels decreased significantly in mentioned traits were created so that salinity zero mM (control), high salinity levels above 12 mM had the lowest yield. Use a concentration 0.4 of percent of salicylic acid on GP, MDG, CVG, V, root length and seedling length had a greater effect than the two other levels and will create the most value. External use of salicylic acid can increase and improve seed germination through resistance mechanisms in plant stress conditions.