ارزیابی تأثیر ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک بر عملکرد گندم دیم

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (165.95 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشگاه زنجان
2عضو هیئت علمی گروه خاکشناسی دانشگاه زنجان
3دانشجوی دکتری گروه خاکشناسی دانشگاه زنجان
چکیده
عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های خاک بر عملکرد گندم به ویژه تحت شرایط دیم مؤثر می‌باشد. بنابراین شناسایی ویژگی‌های خاکی تأثیرگذار بر عملکرد گندم حائز اهمیت است. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرپذیری عملکرد گندم دیم از ویژگی‌های مختلف خاک در بخشی از اراضی دیم در منطقه تهم در شمال‌غرب زنجان انجام گرفت. نتایج جدول همبستگی نشان داد که برخی از ویژگی‌های فیزیکی خاک شامل پایداری خاکدانه و آب قابل دسترس به طور معنی‌داری بر عملکرد گندم تآثیرگذار است. همچنین عملکرد گندم دیم تحت تأثیر ویژگی‌های شیمیایی خاک شامل هدایت الکتریکی، ظرفیت تبادل کاتیونی، ماده آلی، کربنات کلسیم، نیتروژن و پتاسیم قرار گرفت. همبستگی عملکرد دانه گندم با هدایت الکتریکی و کربنات کلسیم منفی بود و افزایش مقدار این ویژگی‌ها منجر به کاهش عملکرد شد. بنابراین هر گونه عملیاتی که منجر به بهبود وضعیت ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی نامبرده شود، منجر به افزایش عملکرد گندم در اراضی دیم خواهد شد.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of soil physicochemical properties effects on rainfed wheat yield
Authors
Abstract
Various factors such as soil properties influence on wheat yield under rainfed condition. Therefore Information about affecting soil properties on yield is really important. The present study was conducted to investigate the effect of soil properties on wheat yield in some dry-farming soils in a Taham region, North West of Zanjan. Correlation tabled showed that some physical factors such as soil aggeregate stability and available water significantly affected whaet yield. Also, wheat yield was affected by chemical properties including electrical conductivity, cation exchangeable capacity, organic matter, calcium carbonate, nitrogen and potassium. Electrical conductivity and calcium carbonate correlated nagatively to wheat grain yield and increasing the properties values decreased yield. Therefore any practices that improve soil physicochemical properties may induce to increasing wheat yield in drylands.