بررسی تأثیر گیاهان پیشکاشت و کود نیتروژنه بر میزان ماده آلی و نیتروژن خاک و عملکرد گندم

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان، اهواز، ایران
2استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور،
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﭘﻴﺶﻛﺎﺷﺖ ﻣﺨﺘﻠﻒ و ﺳﻄﻮح ﻛﻮد ﻧﻴﺘﺮوژﻧﻪ ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ﻛﺮﺑﻦ آﻟﻲ، ﻧﻴﺘﺮوژن ﻛﻞ ﺑﺎﻗﻴﻤﺎﻧﺪه در ﺧﺎک، ﻋﻤﻠﻜﺮد و ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ داﻧﻪ ﮔﻨﺪم رﻗﻢ ﭼﻤﺮان، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺮتﻫﺎی ﺧﺮد ﺷﺪه در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮکﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار در ﻣﺰرﻋﻪ آزﻣﺎﻳﺸﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﻛﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﻴﻌﻲ راﻣﻴﻦ ﺧﻮزﺳﺘﺎن در ﺳﺎﻟﻬﺎی 1387-88 و89- 1388 اﺟﺮا ﺷﺪ. ﮔﻴﺎﻫﺎن ﭘﻴﺶﻛﺎﺷﺖ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻋﺎﻣﻞ اﺻﻠﻲ در ﻫﻔﺖ ﺳﻄﺢ )ﮔﻨﺪم، ﻛﻠﺰا، ﺟﻮ+ ﺷﺒﺪر ﺑﺮﺳﻴﻢ، ذرت، ﺑﺮﻧﺞ، ﻣﺎش و آﻳﺶ(و ﻛﻮد ﻧﻴﺘﺮوژن ﺑﺮای زراﻋﺖ اﺻﻠﻲ )ﮔﻨﺪم( ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻋﺎﻣﻞ ﻓﺮﻋﻲ در ﭼﻬﺎر ﺳﻄﺢ )ﺻﻔﺮ، 45، 90 و 135 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﻧﻴﺘﺮوژن در ﻫﻜﺘﺎر( در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﻛﺮﺑﻦ آﻟﻲ ﺧﺎک، ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ و ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ داﻧﻪ ﮔﻨﺪم ﭘﺲ از ﮔﻴﺎه ﭘﻴﺶﻛﺎﺷﺖ ﻣﺎش و ﺳﻄﺢ ﻛﻮدی 135 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﻧﻴﺘﺮوژن در ﻫﻜﺘﺎر ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪ در ﺣﺎﻟﻴﻜﻪ در ﻫﻤﻴﻦ ﺳﻄﺢ ﻛﻮدی، ﻛﺸﺖ ﮔﻨﺪم ﭘﺲ از ﺑﺮﻧﺞ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﻧﻴﺘﺮوژن ﻛﻞ را در ﺧﺎک ﺑﺮ ﺟﺎی ﻧﻬﺎد. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪه از اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ، ﮔﻴﺎه ﻣﺎش ﺑﻪ دﻟﻴﻞ داﺷﺘﻦ ﻧﺴﺒﺖ ﻛﺮﺑﻦ ﺑﻪ ﻧﻴﺘﺮوژن ﭘﺎﻳﻴﻦ، اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﻣﻮاد آﻟﻲ و ﻧﻴﺘﺮوژن ﻛﻞ ﺧﺎک و اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﻴﺎه ﺑﻌﺪی ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﮔﻴﺎه ﭘﻴﺶ ﻛﺎﺷﺖ ﺑﺮای ﮔﻨﺪم ﻣﻌﺮﻓﻲ ﺷﻮد.
کلیدواژه ها
 
Title
Study the effect of preceding crops and nitrogen fertilizer on soil organic matter and nitrogen and wheat grain yield
Authors
Abstract
In order to study the effects of preceding crops and nitrogen fertilizer rates on soil organic carbon and total nitrogen, grain yield and some qualitative characteristics of wheat (cv. Chamran), a split plot experiment in complete randomized blocks with three replications was conducted at Ramin Agricultural and Natural Resources University during 2008-2010. The experimental factors included different preceding crops (wheat, canola, barley + berseem clover, mung bean, corn, rice and fallow) as main plots and four nitrogen levels as subplot (0, 45, 90 and 135 kgha-1). The results indicated that the highest amount of soil organic carbon (0.68%), grain yield (4833 kg ha-1) and grain protein (14.3%) of wheat was obtained after mungbean and 135 kg N ha-1) while the highest amount of soil total nitrogen (0.065%) was obtained after rice and 135 kg N ha-1. It was concluded that mungbean could be introduced as proper preceding crop for wheat because of lower amount of C/N, increasing the amount of soil organic carbon and total nitrogen and increasing the grain yield of wheat.
Keywords
Nitrogen, Organic carbon, Preceding crop, wheat, Yield