اثر کود بیولوژیک فسفره و کود شیمیایی فسفره بر اجزای عملکرد و عملکرد دانه لوبیا قرمز رقم صیاد

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (148.71 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
2استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
چکیده
به منظور ارزیابی اثرات میکروارگانیسم‌های حل کننده فسفر و مطالعه اثر بخشی کودهای زیستی و مقایسه آن‌ها با کودهای شیمیایی در زراعت لوبیا در کشور، آزمایش یک ساله در مزارع ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان بروجرد اجرا شد. در این مطالعه 16 تیمار در سه تکرار به صورت آزمایش اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی بررسی گردید. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از 1- تیمار کود بیولوژیک فسفره در سه نوع شامل کود بیولوژیک فسفات بارور2، کود بیولوژیک بیوسوپرفسفات و کود بیولوژیک MC1 و تیمار شاهد بدون مصرف کود بیولوژیک فسفره 2- تیمار کود شیمیایی فسفره (سوپرفسفات تریپل) در چهار سطح 25% و 50% و 75% و 100%. مصرف کودها براساس آزمون خاک بود. نتایج نشان داد که کاربرد کود بیولوژیک فسفره به همراه استفاده از سطوح بهینه کود شیمیایی فسفره و همچنین اثرات متقابل کود بیولوژیک فسفره و کود شیمیایی فسفره اثر معنی‌دار و مثبتی بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا داشت، به طوری که در منطقه مورد مطالعه کاربرد کود بیولوژیک بیوسوپرفسفات بیشترین عملکرد دانه با عملکرد 20/412 گرم در مترمربع و بیشترین عملکرد دانه مربوط به استفاده از مقدار 100% کود شیمیایی فسفره با عملکرد 93/462 بود. همچنین در بررسی اثرات متقابل کود بیولوژیک فسفره و کود شیمیایی فسفره بر عملکرد دانه مشاهده شد که بیشترین عملکرد دانه مربوط به استفاده از کود بیولوژیک MC1 و استفاده از سطح 50% کود شیمیایی فسفره با عملکرد 06/524 بود. در مجموع می‌توان کاربرد کود بیولوژیک MC1 و کود شیمیایی فسفره درسطح 50% درصد را در زراعت لوبیا در منطقه مورد مطالعه توصیه نمود.
کلیدواژه ها