تغییرات عملکرد و محتوای اسانس بابونه تحت سطوح مختلف کود زیستی در چینهای مختلف
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکترا، استاد و دانشیار گروه اکوفیزیولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
2استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجانشرقی
چکیده
کودهای زیستی حاوی میکروارگانیسمهای زندهای هستند که روی بذر، سطح گیاه یا سطح خاک به کار برده شده و رشد گیاه را از طریق مکانیسمهای مختلف مانند تأمین یا افزایش قابلیت دسترسی عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان تحریک میکنند. بابونه آلمانی از مهمترین گیاهان دارویی اسانسدار است که در درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. اثر چهار سطح کود زیستی شامل B0: عدم مصرف کود، B1: ازتوباکتر کروکوکوم، B2: آزوسپیریلوم لیپوفروم و B3: ترکیب دو باکتری بر عملکرد و محتوای اسانس گیاه بابونه در سال زراعی 1387 مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز طراحی و اجرا شد. از زمان 50 درصد گلدهی هر کرت، کاپیتولها هر 10 روز یکبار برداشت شد. کود زیستی و چین به ترتیب به عنوان فاکتور اصلی و فرعی در نظر گرفته شدند. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی، کود زیستی به صورت غیرمعنیدار عملکرد کاپیتول، درصد و عملکرد اسانس را افزایش داد. بیشترین عملکرد کاپیتول و عملکرد اسانس به چین دوم مربوط بود و حداکثر مقدار اسانس از چین اول به دست آمد. در تمام سطوح کود زیستی بیشترین میزان اسانس از چین اول به دست آمد، با این حال حداکثر درصد اسانس به تیمار ازتوباکتر و چین سوم مربوط بود. با توجه به نتایج حاصل از این بررسی مصرف کودهای زیستی (بویژه ازتوباکتر) تأثیر مثبتی بر افزایش عملکرد و اسانس بابونه دارد. همچنین به دلیل هزینه بالای کارگری برای برداشت کاپیتولها، برداشت گلهای بابونه تا چین سوم منطقی به نظر میرسد.
کلیدواژه ها
Title
Changes of yield and essential oil content of Chamomile under
various levels of biofertilizer in different cuttings
Authors
Abstract
Biofertilizers contain living microorganisms which are applied to seed, plant and soil surfaces and promote growth by several mechanisms such as increasing the supply or availability of nutrients to the host plant. German chamomile is one of the most essential oil bearing herbs that is used in treatment of many diseases. Effects of four levels of biofertilizer including B0: no-inoculation, B1: inoculation with Azotobacter chroocuccum, B2: inoculation with Azospirillum lipoferum and B3: inoculation with the both bacteria, on yield and essential oil content of chamomile were investigated in 2008. An experiment was conducted on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, University of Tabriz. Since 50% flowering of each plot, flowers were harvested every 10 days. Biofertilizers and cuttings were considered as main and sub-plots, respectively. Results indicated that biofertilizer increased flower yield, essential oil percent and essential oil yield, although these increases were not significant. Maximum flower and essential oil yield was related to second cutting and the maximum amount of essential oil was obtained from the first one. At all levels of biofertilizer, the highest essential oil percent was obtained from first cutting. However, the maximum essential oil percentage was related to Azotobacter treatment and third cutting. According to the results, biofertilizers (especially Azotobacter) have a positive effect on increasing yield and essential oil of chamomile. Also due to the high harvesting costs, harvesting up to three cuttings seems to be reasonable.