مقایسه برخی از خصوصیات مورفولوژیکی نخود فرنگی( Pisum sativumL.) در کشت مخلوط با سیر (Allium sativum) و در رقابت با علف‌‌های هرز

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (170.4 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1.دانشگاه گنبد کاووس
2دانشگاه گنبد کاووس
3گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فنآورری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
به منظور مطالعه واکنش برخی خصوصیات مورفولوزیکی نخود‌‌ فرنگی در کشت مخلوط با سیر و در رقابت با علف‌های هرز، آزمایشی در پاییز 1392 در شهرستان ساری اجرا شد. تیمار‌‌‌‌‌ها به‌ صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه اجرا شد. عامل اول دو سطح‌ وجین و بدون وجین و عامل دوم هشت سطح کشت مخلوط شامل: نخود فرنگی خالص، مخلوط جایگزینی 75 : 25، 50 :50، 25 : 75 درصد، مخلوط افزایشی 100 + 25، 100 +50، 100+ 75، 100 + 100 درصد سیر و نخود فرنگی در نظر گرفته شدند. ارتفاع ساقه، وزن تر، وزن خشک و سطح برگ نخود فرنگی سی روز پس از کاشت اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که وزن خشک نخود فرنگی از 89/8 گرم در متر مربع در تیمار کشت خالص و وجین تا 92/1 گرم در مخلوط جایگزینی بدون وجین 75 : 25 کرم در متر مربع متغیر بود. این تفاوت ها از لحاظ آماری در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. بیشترین وزن تر وسطح برگ نخود فرنگی بترتیب با میانگین 44/46 گرم در متر مربع و 280 سانتی مترمربع در تیمار کشت خالص همراه با وجین بدست آمد.
کلیدواژه ها
 
Title
Comparison of some morphological parameters of pea (Pisum sativumL.) intercropping with garlic (Allium sativum) under weed competition
Authors
Abstract
In order to study the response of some morphological parameters of pea in intercropping with garlic, an experiment was done at Sari region during 2013. Treatments were arranged in factorial based randomized complete block design. The first factor was weed competition at two levels of weed free and weed infested and the second factor was intercropping arrangements at eight levels including sole cropping of pea, replacement series of pea : garlic as the rate of 100: 00, 25 :75, 50: 50 and 75 : 25; additive series of these crops as the rate of 100+25, 100+50, 100+75and 100+100%. After 30 days of sawing, some parameters including stem height, fresh and dry weights and leaf area were determind. Results showed that pea dry weight varied from 8.89g/m2 in weed free plots to 1.92g/m2 in weed infested plots. The maximum fresh weight and leaf area of pea (46.44 g/m2 and 280 cm2 respectively) were recorded in sole cropping with weed competition.