پتانسیل و تغییرات جهانی عملکرد کلزای خوراکی (Brassica napus L.)

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
استادیار و استاد دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
چکیده
عملکرد کلزا در برخی کشورها از میانه دهه‌ی 1980 به بعد افزایش نیافته است. این موضوع می‌تواند به دلیل 1: نیل به پتانسیل عملکرد برای شرایط محیطی این کشورها باشد، 2: فقدان اصلاح ژنتیکی، و یا 3: تغییر محیط رشد و روش‌های زراعی باشد. برای تولید بیش از 6 تن دانه در هکتار، باید حدود 130 هزار دانه در متر مربع تولید شود، پرشدن دانه باید حدود 46 روز به درازا بیانجامد و کارآیی کاربرد نور خورشیدی برابر 75/0 دانه در مگاژول باشد. در این هنگام یک‌دهم عملکرد باید از اندوخته‌های ساقه تأمین شود و وزن تک‌دانه 0/5 میلی‌گرم باشد. همه‌ی این صفات به طور مجزا به دست آمده‌ و اکنون تلاش‌ها بر ترکیب آنها در یک رقم متمرکز است. از طرفی، امروزه تمایل برای کاهش خاک‌ورزی و مصرف نیتروژن وجود دارد. کاربرد قارچ‌کش‌ها در مزارع کمتر از سیستم آزمون ارقام است و در نتیجه نمی‌تواند موجب کنترل کامل بیماری‌ها شود. این چنین برمی‌آید که ترکیبی از این فاکتورهای مدیریتی نیز موجب عدم بهبود عملکرد در برخی کشورها گردیده است.
کلیدواژه ها
 
Title
Assistant Professor and Professor, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan
Authors
Abstract
In some countries, canola yield has not been increased from 1980 until now. This may be related to 1: obtained yield potential for their environment, 2: no germplasm improvement and 3: changes in growth environment and agronomic methods. For increasing yield more than 6 t.ha-1, about 130 thousand grain.m-1 must been produced, with 45 days grain filling period and with RUE about 0.75 grain. MGJ. In this conditions, translocation of photo-assimilate from stem to must contributed about 0.1 in grain yield. All of these traits have been obtained now solely in crops, and now, efforts was focused on integration them in the one cultivar. Today, there is trending to decreased tillage and N fertilizers. In addition, pesticides application is lesser than cultivar test trials. Therefore, this cannot controlled completely diseases. It seems that the combination of these management factors caused to not increase in some countries.