اثرات دمای بالا و مدت زمان در معرض بودن بر زنده‌مانی غده توده‌های مختلف اویارسلام ارغوانی (Cyperus rotundus L.)

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (120.55 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
2عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
چکیده
به منظور ارزیابی اثرات دماهای بالا و زمان‌های در معرض بودن بر روی توده‌های مختلف غده‌ اویارسلام ارغوانی آزمایشی در سال 1391 در آزمایشگاه و گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل دماهای 40 تا 65 درجه سانتی‌گراد به فواصل 5 درجه سانتیگراد و با زمانهای 1، 2، 4، 8، 16، 32 و 64 ساعت قرار داده شدند، و پس از قرارگیری در معرض دماهای بالا، غده‌ها به مدت 50 روز در گلخانه کشت شدند. نتایج آزمایشات نشان داد که در دمای 40 درجه سانتی‌گراد در تمامی زمان‌ها، درجه حرارت تاثیر قابل توجهی بر روی زنده‌مانی غده اویارسلام نداشت. اما در دمای 45 درجه سانتیگراد با افزایش زمان قرارگیری در معرض دما، قابلیت زنده‌مانی غده‌ها کاهش یافت. با افزایش دما (60 و 65 درجه سانتیگراد) در تمامی تیمارهای مربوط به زمان، غده‌های هر سه توده اویارسلام ارغوانی از بین رفتند.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of high temperatures on tuber viability of purple nutsedge (Cyperus rotundus)
Authors
Abstract
In order to evaluate the effects of high temperature and time of exposure to high temperatures on various populations of purple nutsedge tubers of the trait in 2012 at Birjand University Research Lab and Greenhouse was conducted. A factorial experiment carried out with three replications. Treatments included different temperatures from 40 to 60°C with 5°C increments, exposure time including 1, 2, 4, 8, 16, 32 and 64 hours as well as two nutsedge populations including Birjand and Jiroft. After exposing tubers to high temperatures at corresponding times, they were planted in a greenhouse for 50 days. The trial results indicated that at all exposure times, the 40 °C temperature did not affect the growth characteristics of purple nutsedge While at 45 °C, lengthening the exposure time decreased the growth characteristics of purple nutsedge populations, at high temperatures (60 and 65°C) the tubers of purple nutsedge were killed at all exposure times.