گروهبندی ارقام محلی برنج ایران با استفاده از نشانگر های ریزماهواره مرتبط با کیفیت برنج

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1اﺳﺘﺎدﻳﺎر ﭘﮋوﻫﺶ ﻣﻮﺳﺴﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﺑﺮﻧﺞ ﻛﺸﻮر،
2داﻧﺸﺠﻮی ﻛﺎرﺷﻨﺎﺳﻲ ارﺷﺪ داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﻲ، واﺣﺪ ﻋﻠﻮم و ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت، ﮔﺮوه ﺑﻴﻮﺗﻜﻨﻮﻟﻮژی تهران
3اﺳﺘﺎدﻳﺎر ﭘﮋوﻫﺶ ﻣﻮﺳﺴﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﺑﺮﻧﺞ ﻛﺸﻮر
چکیده
ارﻗﺎم ﻣﺤﻠﻲ ﺑﺮﻧﺞ اﻳﺮان دارای ﻛﻴﻔﻴﺖ ﭘﺨﺖ و ﻋﻄﺮ و ﻃﻌﻢ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﻃﻲ ﺳﺎﻟﻴﺎن ﻣﺘﻤﺎدی ﺑﻪ ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻛﺸﻮر ﺳﺎزﮔﺎر ﺷﺪه اﻧﺪ و از آﻧﺠﺎ ﻛﻪ اﻗﻠﻴﻢ ﺗﺤﺖ ﻛﺸﺖ ﺑﺮﻧﺞ در ﻛﺸﻮر ﺑﺴﻴﺎر ﻣﺘﻔﺎوت اﺳﺖ، ﻧﻮع ﺳﺎزﮔﺎری ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﻫﺎی زﻳﺴﺘﻲ و ﻏﻴﺮ زﻳﺴﺘﻲ اﻳﻦ ارﻗﺎم ﻧﻴﺰ ﺑﺎ ﻫﻢ ﺗﻔﺎوت دارد. ﻟﺬا اﻳﻦ ارﻗﺎم ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ ذﺧﻴﺮه ارزﺷﻤﻨﺪ ژﻧﺘﻴﻜﻲ ﺣﺎوی ژن ﻫﺎی ﻣﻔﻴﺪ ﺑﻮده و ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﺑﻬﻨﮋادﮔﺮان ﻗﺮار ﮔﻴﺮﻧﺪ. ﻗﺒﻞ از ﻫﺮ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺑﻪ ﻧﮋادی ﺑﺎﻳﺪ از ﺗﻨﻮع ژﻧﺘﻴﻜﻲ ﻣﻮﺟﻮد در اﻳﻦ ژرم ﭘﻼﺳﻢ آﮔﺎه ﺷﺪ. ﻟﺬا ﺑﺮای ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ اﻳﻦ ﺗﻨﻮع در 28 رﻗﻢ ﻣﺤﻠﻲ راﻳﺞ از 30 ﻧﺸﺎﻧﮕﺮ رﻳﺰﻣﺎﻫﻮاره ﭘﻴﻮﺳﺘﻪ ﺑﺎ ﺻﻔﺎت ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﺑﺮای ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﺗﻨﻮع اﻳﻦ ارﻗﺎم اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ.ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺗﻨﻮع ژﻧﺘﻴﻜﻲ ﻣﻨﺎﺳﺒﻲ ﺑﻴﻦ ارﻗﺎم وﺟﻮد دارد و در 4 ﮔﺮوه ﻣﺠﺰا ﻗﺮار ﻣﻲ ﮔﻴﺮﻧﺪ. در درون ﻫﺮ ﮔﺮوه ﻧﻴﺰ ﺷﺒﺎﻫﺖ و ﺗﻔﺎوت ﻫﺎﻳﻲ ﺑﻴﻦ ارﻗﺎم وﺟﻮد دارد. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ اﮔﺮ ﭼﻪ ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﻲ رﺳﺪ ﻛﻪ ارﻗﺎم ﻣﺤﻠﻲ ﺑﺴﻴﺎر ﺷﺒﻴﻪ ﻫﻢ ﻫﺴﺘﻨﺪ اﻣﺎ از ﻟﺤﺎظ ژﻧﺘﻴﻜﻲ و ژن ﻫﺎی ﻛﻨﺘﺮل ﻛﻨﻨﺪه ﺻﻔﺎت ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻛﻨﻨﺪه ﻛﻴﻔﻴﺖ ﺑﺎ ﻫﻢ ﻣﺘﻔﺎوﺗﻨﺪ. از اﻳﻦ ﺗﻨﻮع ﻣﻲ ﺗﻮان ﺑﺮای بهبود کیفیت ارﻗﺎم اﺻﻼح ﺷﺪه اﺳﺘﻔﺎده ﻛﺮد.
کلیدواژه ها
 
Title
Grouping of rice cultivars with the SSR markers associated with rice qualit
Authors
Abstract
Rice landraces have good grain quality traits. Landraces competitive to multiple whether of Iran. Local varieties resistance to abiotic and biotic stresses. So local varieties have good germpelasm and have useful genes, therefore breeders can used of them for development of new rice varieties. This study was conducted to estimate of genetic diversity of local varieties. We used 30 SSR markers to identified genetic diversity of 28 varieties. The result showed that these varieties are placed in 4 groups. Each group have difference and similarities. Although local varieties are similar but have genetic differences. These variations useful for breeders to improved quality of new rice varieties.
Keywords
rice, genetic diversity, landrace, SSR