تاثیر تیمار دمایی بر فرآیند جوانه زنی ارقام برنج

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار پژوهشی و عضو هیات علمی معاونت موسسه تحقیقات برنج آمل
2دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان
چکیده
به منظور بررسی تاثیر تیمار دمایی بر صفات جوانه زنی ارقام برنج ، آزمایشی در گلخانه معاونت موسسه تحقیقات بـرنج کشور (آمـل) انجام گرفت. فاکتور اصلی درجه حرارت32 ،14،10 درجه سانتی‌گراد و فاکتور فرعی مدت زمان تنش 12،‌24 ، و 48 ساعت و ارقام طارم محلی، دمسیاه، دیلم، نعمت، گرده و اوندا به عنوان فاکتور فرعی فرعی درنظر گرفته شد. با کاهش دما از32 به14 و10 درجه سانتی‌گراد صفات درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، وزن تر و خشک ریشه‌چه و ساقه‌چه کاهش معنی‌داری داشت ولی درصد خسارت بذر افزایش یافت. میزان کاهش درصد و سرعت جوانه زنی در دمای 10 و 14 درجه سانتیگراد در مقایسه با دمای 32 درجه سانتیگراد بین 6-10 درصد بود ولی سایر صفات بین 50 تا 80 درصد کاهش نشان دادند. رقم اوندا متحمل ترین و رقم دمسیاه حساسترین رقم نسبت به تنش سرما بودند.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of temperature treatment on germination process of rice varieties
Authors
Abstract
In order to study of temperature treatment on germination process of rice varieties, a greenhouse experiment was carried out in deputy of rice research institute of Iran (Amol). Temperature as main factor with 10, 14, 32 oc and duration of cold stress with 12, 24 , 48 h as sub-factor, and Tarom mahali, Domsia, Nemat, Gardeh, and Onda varieties as sub-sub factors were been. With decreasing of temperature from 32 to 14 and 10 oc, the characters of percent and rate germination, length of radicle and jumule , dry and wet weight of radicle and jumule were significantly decreased, however, percent of seed damage was increased. The amount of decreasing of percent and rate of germination in 10 and 14 oc was 6-10 percent compared to 32oc but others characters were decreased 50 – 80 percent. The Onda variety was more tolerance and Domsia variety more sensitive to cold stress.