بررسی تاثیر تنش شوری بر خصوصیات ریشه برخی ارقام گندم (Triticum aestivum L.)

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (145.18 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
2دانشگاه زنجان
چکیده
مطالعه‌‌ای جهت بررسی صفات سیستم ریشه‌ در 8 ژنوتیپ گندم بهاره تحت تنش شوری در سال 1390 در گلخانه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زنجان به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل ارقام گندم بهاره در 8 سطح و فاکتور دوم تنش شوری در 3 سطح درون گلدان اجرا شد. وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، مساحت و حجم ریشه مورد ارزیابی قرار گرفته و عکس های مربوط به تغییرات ریشه با نرم‌افزار GSA Image analyzer تجزیه و تحلیل شد. واکنش بوته‌های گندم به تنش شوری به صورت کاهش در وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، مساحت و حجم ریشه بود. تحت تنش شوری رقم سیستانی قوی‌ترین سیستم ریشه‌ای و ارقام حساس قدس و شیراز کمترین ریشه را در شرایط نرمال و تنش تولید کردند. ارقام سرخ تخم و ارگ بالاترین وزن خشک هوایی و ارقام سیستانی و ارگ بیشترین وزن خشک ریشه را به خود اختصاص دادند. تنوع ژنوتیپی موجود برای صفات ریشه در این مطالعه، نشان دهنده آن است که گزینش و اصلاح برای این صفات در گندم امکان‌پذیر است.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of root area index of wheat (Triticum aestivum L.) under salt stress
Authors
Abstract
This investigation was conducted to evaluate the salt stress effect on root traits of eight spring wheat varieties. It was done in the form of a factorial completely randomized design with three repeats. First and main factor involved in eight spring wheat genotypes. The second factor was salt stress in three levels. Shoot dry weight, Root dry weight, root area and root volume were evaluated and the photos of root were analyzed by GSA Image Analyzer. Results showed that the shoot and root dry weight, and root area and volume, decreased under salt stress. Sistani genotype had the most and Shiraz had the least amount of root system. Sorkh-Tokhm and Arg genotypes had the most amounts of shoot dry weight and Sistani and Arg had the most amount of root dry weight. Genetic diversity available for root traits indicates that selection and breeding for these traits in wheat is possible.