بررسی تأثیر شوری آب آبیاری بر برخی از صفات ریشه دو رقم حساس و مقاوم به شوری گندم

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای
2دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شاهد- تهران
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ اﺛﺮ ﺷﻮری ﺑﺮ وﻳﮋﮔﻴﻬﺎی رﻳﺸﻪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد دو رﻗﻢ ﮔﻨﺪم، آزﻣﺎﻳﺸﻲ در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ ﭘﮋوﻫﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی ﻫﺴـﺘﻪ ای ﻛﺮج ﺑﺼﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﻓﺎﻛﺘﻮر اول ﺷﺎﻣﻞ دو رﻗـﻢ ﺣﺴـﺎس ﺗﺠـﻦ( و ﻣﻘـﺎوم ﺑـ ﻪ ﺷﻮری )ﺑﻢ( ﮔﻨﺪم و ﻓﺎﻛﺘﻮر دوم ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺑﺎ 4ﺳﻄﺢ ) 6، 8، 10 و 12 دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ ﺑﻮد. در ﻫﺮ ﺗﻴﻤـﺎر 10 روز ﭘـﺲ ازﮔـﺮده اﻓﺸﺎﻧﻲ ﺗﻐﻴﻴﺮات ﺻﻔﺎﺗﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ، وزن ﺧﺸﻚ ﺳﺎﻗﻪ، ﻧﺴﺒﺖ رﻳﺸﻪ ﺑﻪ اﻧﺪام ﻫﻮاﺋﻲ، ﺣﺠﻢ وﺳﻄﺢ رﻳﺸﻪ ﺑﺮرﺳﻲ ﺷﺪ. ﻧﺘـﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻣﻌﻨﻲ داری ﺑﺮ وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ، ﺣﺠﻢ و ﺳﻄﺢ رﻳﺸﻪ داﺷﺖ ﺑﻪ ﻧﺤﻮی ﻛﻪ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺷﻮری آب آﺑﻴـﺎری ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﺻﻔﺎت ﻣﺬﻛﻮر ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺖ. درﺻﺪ ﻛﺎﻫﺶ ﻧﺴﺒﺖ رﻳﺸﻪ ﺑﻪ اﻧﺪام ﻫﻮاﺋﻲ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺷﻮری از 6 ﺑﻪ 8 دﺳـﻲ زﻳﻤـﻨﺲ ﺑـﺮ ﻣﺘـﺮ ﺑـﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﺑﺮای رﻗﻢ ﺗﺠﻦ و ﺑﻢ 35/1 درﺻﺪ و 8/2 درﺻﺪ ﺑﻮد. ﻟﺬا ﺑﺎ ﺑﺮرﺳﻲ ﺻﻔﺎت ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ در اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﻣﻲ ﺗﻮان ﺑﺨﺶ اﻋﻈﻤﻲ ازﺻﻔﺎت ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﺣﺴﺎﺳﻴﺖ ﻳﺎ ﺗﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ارﻗﺎم ﮔﻨﺪم را ﺑﻪ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت رﻳﺸﻪ آﻧﻬﺎ ﻧﺴﺒﺖ داد
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of Irrigation Water salinity on some root traits of two salt sensitive and salt-tolerant wheat cultivars
Authors
Abstract
In order to assess the effects of salinity on root traits of wheat an experiment was conducted with two cultivars ( Bam and Tajan) and four salt concentrations (6, 8, 10 and 12 dS/ m) in 2010 in Agricultural, Medical & Industrial Research School –Nuclear Science & Technology Research Institute, Karaj, using factorial experiment based on complete randomized design with 3 replications. Root samples for various assays and estimation were taken on the 10 days after anthesis. Results showed significant reduction (P≤0.01) in root dry weight, root area and root volume per plant among 4 salinity treatments by increasing salinity. Root/shoot dry weight ration decrease 1.35 and 2.8 % in Tajan and Bam Cultivars at 8 dS/m compared to 6 dS/m. Therefore review the parameters studied in this experiment can be a large part of the traits associated with sensitivity or tolerance of wheat cultivars to salinity attributed to their roots characteristics