بررسی نقش اندازه بذر بر پارامترهای جوانهزنی هیبریدهای حاصل از پایههای مادری متفاوت چغندرقند
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکترای فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
3اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
چکیده
اندازه بذر به عنوان یک عامل مهم بر سبز شدن یکنواخت بوتهها تأثیر میگذارد. در تحقیقات متعدد مشخص شده است که اندازه بذر گیاهان زراعی، عملکرد و برخی صفات ریختشناسی گیاه را تحت تاثیر قرار میدهد. به منظور بررسی نقش اندازه بذر چغندرقند بعنوان یک عامل انتخاب در طی مراحل اصلاح آن، آزمایشی در سال 1389 و در شرایط کنترل شده آزمایشگاه اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی از فاکتوریل دو عامل ژنوتیپ و اندازه بذر تشکیل شده بودند. بر اساس یافتههای این تحقیق درصد جوانهزنی و میانگین زمان جوانهزنی تودههای بذری مورد مطالعه و همچنین بذرهای با اندازههای متفاوت، بطور معنیداری اختلاف داشتند. نتایج نشان داد، خصوصیات کیفی بذور ژنوتیپهای حاصل از مراحل مختلف اصلاح چغندر قند به طور معنیداری متفاوت است و بر این اساس میتوان از این صفات به خصوص در رابطه با اندازه بذر به عنوان یک عامل انتخاب استفاده کرد.
کلیدواژه ها
Title
The role of seed size on germination parameters of sugar beet hybrids with difference parents
Authors
Abstract
Seed size is a major factor that affects on uniform emergence of crops. Several studies have shown that the seed size of crop affects on crop yield and some their morphological traits .To investigate the role of sugar beet seed size as a important factor in the breeding process, an experiment was conducted in 2010 in the laboratory under controlled conditions. Treatments were the factorial combination of two factors consists of sugar beet genotypes and seed size. Our results showed that seed germination percentage and mean germination time of genotypes and seeds with a difference size were differed significantly. The results showed qualitative characteristics of seeds that were produced in stages of sugar beet breeding were varied significantly. So, we can use seed size character as a selection factor.