تأثیر کودهای آلی بر ویژگی‌های رشد گندم در سطوح مختلف فشردگی خاک

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (132.47 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
چکیده
فشردگی خاک‌ یکی از مهم‌ترین محدودیت‌های رشد و تولید گیاهان زراعی به حساب می‌آید. استفاده از ماده ‌آلی به‌عنوان کود در خاک‌های کشاورزی هم می‌تواند باعث کاهش تأثیر فشردگی خاک شده و هم مواد غذایی مورد نیاز گیاهان را تأمین می‌کند. در این راستا، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول منبع و مقدار کود آلی شامل (کود دامی، لجن فاضلاب و کمپوست زباله شهری) و هر کود آلی در سه سطح صفر، 15 و 30 گرم در کیلوگرم خاک و فاکتور دوم فشردگی خاک در دو سطح 2/1 و 7/1 گرم بر سانتی‌متر مکعب بود. نتایج نشان داد که با افزودن هر سه نوع کود آلی در هر دو سطح فشردگی، ارتفاع گیاه، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه افزایش یافت و بیشترین مقدار ویژگی‌های مذکور با مصرف 30 گرم از کودهای آلی در کیلوگرم خاک حاصل شد. مصرف کودهای آلی و افزایش مقدار مصرف آنها سبب کاهش اثر فشردگی خاک بر ویژگی‌های رشد گندم گردید به‌طوری‌ که در سطح فشردگی 7/1 گرم بر سانتی‌متر مکعب رشد گیاه گندم در سطح 30 گرم کودهای آلی بهتر از سطح 15 گرم بر کیلوگرم خاک بود.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of organic fertilizers on wheat growth characteristics at different levels of soil compaction
Authors
Abstract
Soil compaction is one of the most prevailed limitations for crop growth and yield. The use of organic matter as fertilizer on agricultural soils can reduce the effects of soil compaction. In addition, it provides the nutrients needs by the plants. So, a factorial experiment was carried out in randomized complete blocks design with three replications. The first factor was the source and the amount of the organic fertilizer (manure, sewage sludge compost and municipal solid waste compost) and each of organic fertilizer was used at three levels of 0, 15, 30 g/kg soil. The second factor was two levels of soil compaction (1.2 and 1.7 g cm-3)g. The results showed that the addition of all three types of organic fertilizers at both levels of compaction caused increased plant height, spike length, number of grains per spike and grain weight. The maximum amount of these features was achieved by using 30 grams of organic fertilizers per kg of soil. Using organic fertilizers and increasing their amounts, reduced the effects of soil compaction on wheat growth characteristics. It was found that application of 30 g of organic fertilizers per kg soil can be recommended at compacted and non-compacted conditions.