بررسی اثر آللوپاتی گیاهان چغندرقند، کلزا و افدرا بر جوانه زنی و رشد علفشور(Salsola dendrites)
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان
2دانشیار گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان
3استادیار گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان
چکیده
به منظور بررسی اثر آللوپاتی (دگرآسیبی) عصاره آبی چغندرقند، کلزا و افدرا روی صفات علفشور آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاهی در سال 1392 مجتمع آموزش عالی شیروان انجام شد. تیمارها شامل: شاهد(آب مقطر)، غلظتهای عصاره آبی 5%، 10%، 15%، 20% و 25% اندامهای هوایی گیاهان فوق بود. نتایج آزمایش نشان داد که درصد و سرعت جوانه زنی بذور علف شور و همچنین وزن خشک ساقه چه و ریشه چه به طور معنی داری تحت تاثیر تیمار قرار گرفت. بیشترین و کمترین درصد و سرعت جوانهزنی علفشور به ترتیب در تیمارهای شاهد و عصاره افدرا مشاهده شد. غلظت های بالاتر از 15% عصاره آبی افدرا باعث توقف کامل جوانهزنی در بذور علف شور شد. همچنین طول ساقهچه و ریشهچه علفشور بیشترین مقاومت به عصاره کلزا از خود نشان داد به طوریکه در غلظت 5% اختلاف معنیدار با شاهد نداشت. از طرفی وزن خشک ساقهچه و ریشهچه علف شور تحت تاثیر بازدارندگی عصارههای گیاهان مورد مطالعه قرار گرفت، که در غلظت 15% عصاره آبی چغندرقند، کلزا و افدرا وزن خشک ساقهچه را به ترتیب 50، 36 و 62% و وزن خشک ریشهچه را به ترتیب 5/19، 5/17و 5/30% نسبت به شاهد کاهش داشتند.
کلیدواژه ها
Title
Effect of allelopathic plants, sugar beet, canola and ephedra on germination and growth of salsola (Salsola dendrites)
Authors
Abstract
In order to evaluate the allelopathic effects of aqueous extract of sugar beet, canola and ephedra on germination and seedling growth of salsola (Salsola dendrites) an experiment based on completely randomized design with four replications was conducted under laboratory conditions in 2013, College of Agriculture, Shirvan. Treatments were: control (distilled water), 5 %, 10 %, 15 %, 20% and 25% aqueous extract concentrations of sugar beet, canola rape and ephedra each separately. The results show that concentration aqueous extract significantly affected seed germination, rate of germination and seedling growth of salsola. Ephedra extract was more inhibitory to seed germination and seedling growth than canola and sugar beet. Seed germination of Salsola dendrites was significantly decreased by 7/5 and 100 percent at 5 and 20% ephedra extract concentration, respectively than control, while canola and sugar beet extract reduced the weed seed germination by 46/5 and 91 percent respevtively at 20% concentration. Low extract concentration (5%) of ephedra, sugar beet and canola decreased the shoot length of salsola by 9, 19.6 and 2/8 percent respectively, while high extract concentration (25%) of ephedra, sugar beet and canola decreased the shoot length by 100,100 and 66/4 respectively than control. Ephedra extract was more inhibitory effect to root growth than shoot growth of salsola seedlings.