بررسی پتانسیل آللوپاتی چغندرقند، کلزا و افدرا بر ویژگی‏های جوانه‎زنی و رشد گیاهچه نخود(Cicer arietinum L)

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان
2دانشیار گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان
3استادیار گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان
چکیده
به منظور بررسی تاثیر آللوپاتی عصاره آبی چغندرقند، کلزا و افدرا بر برخی ویژگی‏های جوانه‏زنی و رشد گیاهچه نخود آزمایشی در سال 1392 در مجتمع آموزش عالی شیروان به اجرا در آمد. در این آزمایش تاثیر غلظت‎های مختلف عصاره آبی چغندرقند، کلزا و افدرا شامل 5، 10، 15، 20 و 25 درصد(جداگانه) و شاهد(آب مقطر) به صورت طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. با افزایش غلظت عصاره، درصد جوانه‏زنی، سرعت جوانه‏زنی، طول ریشه‏چه و ساقه‎چه، وزن خشک ساقه‏چه و ریشه‏چه روند کاهشی داشت. بیشترین اثر بازدارندگی بر درصد جوانه‏زنی در چغندرقند مشاهده شد. بیشترین و کمترین کاهش سرعت جوانه‎زنی به ترتیب با 100 و 42 درصد مربوط به چغندرقند و کلزا بود. همچنین در غلظت 5 درصد، بیشترین اثر بازدارندگی بر طول ساقه‎چه و ریشه‎چه در گیاه نخود به ترتیب با 5/92 و 60 درصد نسبت به شاهد مربوط به چغندرقند و کلزا تاثیر کمتری مشاهده شد. وزن خشک ساقه‎چه نسبت ریشه‏چه بیشتر تحت تاثیر مواد آللوکمیکال قرار گرفت، که عکس‏العمل وزن خشک ساقه‏چه در غلظت‏های مختلف کلزا و افدرا متفاوت بود، بطوریکه در غلظت 5 و 10 درصد اثر کاهشی، غلظت 15 درصد اثر افزایشی و 20 و 25 درصد روند کاهشی را سپری شد.
کلیدواژه ها
 
Title
  Evaluation of allelopathic potential of sugar beet, canola and ephedra on germination and seedling growth characteristics of pea (Cicer arietinum L)
Authors
Abstract
In order to evaluate the allelopathic effect of aqueous extract of sugar beet, canola and ephedra on some germination characteristics and seedling growth of pea trial was conducted in 2013 at the Faculty of Agriculture, Shirvan. The effects of different concentrations of aqueous extract of sugar beet, oilseed rape and Ephedra containing 5, 10, 15, 20 and 25 percent (separately) and control (distilled water) in a completely randomized design with 4 replications were studied. With increasing concentration, germination percentage, germination rate, root length and shoot, shoot and root dry weight was decreased. Maximum inhibitory effect on germination percentage was observed in sugar beet. The highest and lowest germination rates were reduced by 100 and 42 percent of the sugar beet and oilseed rape. Root and shoot dry weight ratio was most impressed allelocmical material, so that the response of shoot dry weight of canola and Ephedra were dissimilar in different concentrations, so that the concentration of 5 and 10 percent reduction in the concentration of 15 and a 20 % increase and a 25% decline was spent.