بررسی پتانسیل آللوپاتی چغندرقند، کلزا و افدرا بر ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاهچه نخود(Cicer arietinum L)
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان
2دانشیار گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان
3استادیار گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان
چکیده
به منظور بررسی تاثیر آللوپاتی عصاره آبی چغندرقند، کلزا و افدرا بر برخی ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاهچه نخود آزمایشی در سال 1392 در مجتمع آموزش عالی شیروان به اجرا در آمد. در این آزمایش تاثیر غلظتهای مختلف عصاره آبی چغندرقند، کلزا و افدرا شامل 5، 10، 15، 20 و 25 درصد(جداگانه) و شاهد(آب مقطر) به صورت طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. با افزایش غلظت عصاره، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ساقهچه و ریشهچه روند کاهشی داشت. بیشترین اثر بازدارندگی بر درصد جوانهزنی در چغندرقند مشاهده شد. بیشترین و کمترین کاهش سرعت جوانهزنی به ترتیب با 100 و 42 درصد مربوط به چغندرقند و کلزا بود. همچنین در غلظت 5 درصد، بیشترین اثر بازدارندگی بر طول ساقهچه و ریشهچه در گیاه نخود به ترتیب با 5/92 و 60 درصد نسبت به شاهد مربوط به چغندرقند و کلزا تاثیر کمتری مشاهده شد. وزن خشک ساقهچه نسبت ریشهچه بیشتر تحت تاثیر مواد آللوکمیکال قرار گرفت، که عکسالعمل وزن خشک ساقهچه در غلظتهای مختلف کلزا و افدرا متفاوت بود، بطوریکه در غلظت 5 و 10 درصد اثر کاهشی، غلظت 15 درصد اثر افزایشی و 20 و 25 درصد روند کاهشی را سپری شد.
کلیدواژه ها
Title
Evaluation of allelopathic potential of sugar beet, canola and ephedra on germination and seedling growth characteristics of pea (Cicer arietinum L)
Authors
Abstract
In order to evaluate the allelopathic effect of aqueous extract of sugar beet, canola and ephedra on some germination characteristics and seedling growth of pea trial was conducted in 2013 at the Faculty of Agriculture, Shirvan. The effects of different concentrations of aqueous extract of sugar beet, oilseed rape and Ephedra containing 5, 10, 15, 20 and 25 percent (separately) and control (distilled water) in a completely randomized design with 4 replications were studied. With increasing concentration, germination percentage, germination rate, root length and shoot, shoot and root dry weight was decreased. Maximum inhibitory effect on germination percentage was observed in sugar beet. The highest and lowest germination rates were reduced by 100 and 42 percent of the sugar beet and oilseed rape. Root and shoot dry weight ratio was most impressed allelocmical material, so that the response of shoot dry weight of canola and Ephedra were dissimilar in different concentrations, so that the concentration of 5 and 10 percent reduction in the concentration of 15 and a 20 % increase and a 25% decline was spent.