مقایسه خصوصیات جوانه‌زنی دو رقم گوجه‌فرنگی خالص شده تحت تنش شوری

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (202.47 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه فردوسی مشهد
2عضو هیت علمی گروه بیوتکنولو‍‍ژی و به نژادی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
گوجه‌فرنگی(esculentum Lycopersicon) یکی از مهمترین سبزیجات تیره Solanaceae است که در حال حاضر به عنوان دومین سبزی رایج مورد کشت و یک منبع غنی از ویتامین و مواد معدنی مطرح در دنیا است. گوجه فرنگی گیاهی نسبتا مقاوم به شوری است. این پژوهش برای ارزیابی میزان تحمل به شوری دو رقم رایج استان خراسان( خرم و موبیل) در مرحله جوانه‌زنی و رشد اولیه گیاهچه در 6 سطح شوری صفر، 40، 80، 120، 160 و 200 میلی مولار به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد دو رقم از نظر تحمل به شوری با هم اختلاف معنی داری داشتند، به‌طوری‌که رقم خرم نسبت به رقم موبیل نسبت به شوری متحمل تر بود. رقم خرم تا غلظت 200 میلی‌مولار جوانه‌زنی داشت، درحالی‌که جوانه‌زنی رقم موبیل در غلظت نمک بیش از 120 میلی‌مولار کاملاً متوقف شد. تنش شوری بر تمام صفات مورد بررسی در هر دو رقم اثر معنی‌داری داشت، به‌طوری‌که با افزایش غلظت شوری متوسط زمان جوانه زنی افزایش ، و سایر صفات مانند درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی ، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه بطور معنی‌داری کاهش نشان دادند.
کلیدواژه ها