بررسی اثرات تنش شوری برشاخص‌های جوانه زنی درتعدادی از ژنوتیپ‌های گندم نان

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر (شهرک اصلاح بذر)، بخش تحقیقات غلات
چکیده
شوری آب و خاک یکی از معضلات محیطی است که رشد گیاه را محدود می سازد و عملکرد ماده خشک را کاهش می دهد. شواهد متعددی نشان دهنده اثرات نامطلوب شوری برروی مراحل جوانه زنی بذر در گندم می باشد. در هر حال تنوع گسترده موجود در ژرم پلاسم گندم امکان گزینش ژنوتیپهای متحمل به این تنش را در مراحل جوانه زنی بذر میسر می سازد. این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف شوری (صفر، 90 میلی مولار و 130 میلی مولار) ایجاد شده با نمک کلرید سدیم بر روی سرعت جوانه زنی و میزان رشد و نمو ریشه چه و ساقه چه 28 ژنوتیپ گندم و در قالب یک آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی با دو تکرار انجام گرفت. نتایج نشان دهنده تفاوت های معنی دار ژنوتیپهای مورد بررسی از نظر کلیه صفات مورد برررسی شامل درصد جوانه زنی، طول ساقه چه ، طول ریشه چه، وزن خشک ریشه چه و وزن خشک ساقه چه و همچنین تفاوتهای معنی دار اثر سطوح مختلف شوری بر روی شاخصهای مربوط به جوانه زنی بذر در گندم بود. از بین ارقام و لاینهای مورد آزمایش، ژنوتیپ شماره 6 (رقم Kavkaz) بعنوان یکی از متحملترین ارقام گندم نسبت به تنش شوری در مرحله جوانه زنی تعیین گردید.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of salinity stress effects on germination parameters of some bread wheat genotypes
Authors
Abstract
Salinity of soil and water is one of the major factors limiting plants growth and reduces crop production. There are adequate information on the effects of salinity on crops germination and emergence. However, with a wide range of genetic diversity in wheat germplasm, plant breeders can effectively do their selection for salt tolerance at the seed germination and emergence stages. The present study was conducted to investigate the effects of different osmotic potentials (zero, 90, 130 mM) induced by NaCl as salinity stress on germination and early growth of 28 bread wheat genotypes using a factorial experiment based on a completely randomized design with two replications. Results showed that both genotypes and salt levels had significant effects on germination percentage, length of root and shoot, dry weight of root and shoot. Among lines/varieties tested, genotype No. 6 (Kavkaz) was one of the most salt tolerant wheat genotypes at the seed germination and emergence stages