بررسی تأثیر کاربرد ازتوباکتر و ازوسپریلوم و محلولپاشی اسیدهای آمینه بر عملکرد و اسانس ریحان سبز

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (164.2 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن
2گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن
چکیده
به منظور بررسی تاثیر باکتریهای ارتباکتر و ازوسپریلوم و محلولپاشی اسیدهای آمینه بر عملکرد و میزان اسانس ریحان سبز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار 1391 در مزارع تحقیقاتی شرکت ران واقع در فیروزکوه انجام گرفت. تیمارها شامل 4 سطح کود زیستی (عدم تلقیح، ازتوباکتر، آزوسپریلیوم، ازتوباکتر + آزوسپریلیوم) و محلول پاشی اسید آمینه در 3 سطح (عدم محلول پاشی، محلولپاشی آمینولفورته و محلول پاشی آمینولفورته+ هیومی فورته) بودند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد برگ ، عملکرد ساقه، عملکرد ماده خشک و درصد اسانس پیکره رویشی بودند. نتایج تجزیه واریانس داده نشان داد که کلیه صفات مورد بررسی تحت تاثیر معنی دار تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند. به عبارتی محلولپاشی اسیدهای آمینه و همچنین کاربرد باکتریهای ازتوباکتر و ازوسپریلیوم توانستند تفاوت معنی داری در صفات اندازه گیری شده ایجاد نمایند. نتایج مقایسات میانگین تیمارها نشان داد که بیشترین عملکرد برگ (38/2533 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد ساقه (25/2908 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد ماده خشک (11/705 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد توام ازتوباکتر و ازوسپریلوم حاصل شد. ولی بیشترین درصد اسانس بوته (33/0 درصد) از تلقیح بذور با ازتوباکتر بدست آمد. اسیدهای آمینه تاثیر مثبتی بر عملکرد ساقه و محتوای اسانس بوته ها داشتند و بیشترین عملکرد ساقه (35/2680 کیلوگرم در هکتار) از کاربرد توام آمینول فورته و هیومی فورته بدست آمد در حالیکه بیشترین درصد اسانس (35/0 درصد) از محلولپاشی آمینول فورته حاصل گردید. نتایج اثرات متقابل نشان داد که بیشترین عملکرد ساقه و عملکرد ماده خشک از کاربرد توام آمینول فورته+هیومی فورته و تلقیح بذور با ازتوباکتر و ازوسپریلوم بدست آمد ولی بیشترین درصد اسانس پیکره رویشی از کاربرد ازتوباکتر همراه با مصرف اسیدهای آمینه آمینول فورته و هیومی فورته حاصل شد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effects of azotobacter and azospirillum inoculation and amino acid spraying and nirogen fixing bacteria on yield and essential oil of Ocimum basilicum
Authors
Abstract
The main objective of this study was to investigate the effect of nitrogen fixing bacteria and amino acid spraying on some growth characteristics of Ocimum basilicum was conducted in field condition in April 2012 in Firoozkouh, Iran, with factorial arrangement based on randomized complex block design (RCBD) with three replications. Treatments consisted of nitrogen fixing bacteria at four levels (control, Azotobacter, Azospirillum, Azotobacter+Azpspirillum) and amino acids at three levels (control, Aminolforte, humiforte). The results revealed that nitrogen fixing bacteria treatments positive effects on measured traits. The highest leaf yield (2533.38 kg/ha), stem yield (2809.25 kg/ha) and dry matter yield (705.11 kg/ha) were obtained when Azotobacter and Azoapirillum used, simultaneously. But, the maximum essential oil percentage (0.33 %) was obtained by using Azotobacter. Spraying aminolforte+humiforte had positive effects on stem yield (2680.35 kg/ha). In the case of essential oil, aminolforte spraying caused the highest value (0.35 %). Interaction effects showed that spraying aminolforte+humiforte with applying Azotobacter+Azospirillum caused the highest stem yield and dry matter yield and the highest essential oil percentage was obtained with spraying aminolforte+humiforte and seed inoculation b Azotobacter.