آسکوربیک اسید و تاثیرات آن در کاهش صدمه ناشی از تنش شوری در گیاه آفتابگردان

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (127.25 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
چکیده
به منظور ارزیابی عکس العمل جوانه زنی و رشد گیاهچه آفتابگردان به تیمارهای مختلف شوری و پرایمینگ آسکوربیک اسید، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش فاکتور اول پرایمینگ آسکوربیک اسید شامل سه سطح 0، 1 و 2 میلی مولار و فاکتور دوم تیمار شوری در سه سطح 0، 100 و 200 میلی مولار نمک کلرید سدیم در نظر گرفته شد .صفات مورد مطالعه عبارت بودند از تعداد بذور جوانه زده، طول ساقه چه و ریشه چه، وزن تر و خشک گیاهچه، محتوای نسبی آب برگ و نشت یونی. تاثیر سطوح مختلف تنش شوری بر جوانه زنی آفتابگردان معنی دار بود به نحوی که با افزایش غلظت نمک، تعداد بذور جوانه زده کاهش یافتند. واکنش بذور آفتابگردان در پاسخ به تیمار پرایمینگ آسکوربیک اسید متفاوت از شوری بود به نحوی که با افزایش غلظت این ماده میانگین تعداد بذور جوانه زده بهتر از تیمار شاهد بود. همچنین تاثیرکاربرد این ماده بر سایر شاخص‌های اندازه گیری شده نیز از نظر آماری معنی دار بود. نتایج نشان دادند که بذور پیش تیمار شده با آسکوربیک اسید در شرایط تنش شوری توانستند اثرات تنش را تا حدودی کاهش دهند که در این بین غلظت 2 میلی مولار آسکوربیک اسید به عنوان بهترین غلظت جهت اعمال پیش تیمار قبل از کاشت شناخته شد.
کلیدواژه ها
 
Title
Ascorbic acid and its effects on alleviation of salt stress in sunflower
Authors
Abstract
In order to investigate the germination and seedling growth reaction of sunflower to salinity stress and ascorbic acid priming, this experiment was done in factorial arrangement based on completely randomized design with three replications. In this experiment the first factor was ascorbic acid priming with 3 levels included 0, 1 and 2 mM and second factor was salinity stress with 3 levels included 0, 100 and 200 mM of NaCl. Some seedling characteristics including number of germinated seeds, hypocotyl length, radicle length, hypocotyl dry weight, radicle dry weight, relative water content and ion leakage were measured. The effect of different salinity levels on sunflower germination was significant so that number of seed germinated decreased with increasing in saline concentration. The reaction of sunflower seeds to ascorbic acid priming was difference from salinity so that with increasing in ascorbic acid concentration the number of seed germinated was better than control. Also the effect of this matter on other indicators measured was significant statistically.
Results showed that seed primed with ascorbic acid under salinity stress could be alleviated the stress effect that concentration of 2 mM ascorbic acid was found as the best concentration in order to apply pretreatment before planting.