اثر روغنهای گیاهی بر علفکش ستوکسیدیم در کنترل یولاف وحشی (Avena ludoviciana L.)
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکتری علف های هرز دانشگاه فردوسی مشهد،
2اعضاء هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد
3عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی تهران
چکیده
آزمایش گلخانهای پاسخ به مقدار با نه روغن گیاهی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1391 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل غلظتهای صفر، 5/22، 8/46، 75/93، 5/187، 25/281و 375 گرم ماده موثره در هکتار علفکش ستوکسیدیم با و بدون روغنهای گیاهی منداب، زیتون، سویا، ذرت، آفتابگردان، کلزا، کنجد، کرچک، پنبه انجام شد. همه روغنهای گیاهی کارایی ستوکسیدیم در کنترل یولاف وحشی را بهبود دادند. آنها را می توان بر اساس مقادیر پتانسیل نسبی به ترتیب منداب> زیتون> سویا> ذرت> آفتابگردان> کلزا> کنجد> کرچک> پنبه درجه بندی کرد. نتایج کلی نشان داد که با افزایش محتوی اسیدهای چرب غیراشباع روغنهای گیاهی کارایی علفکش ستوکسیدیم بهبود می یابد. در میان اسیدهای چرب غیر اشباع تشکیل دهنده روغنهای گیاهی، محتوی اسید چرب لینولئیک نقش کلیدی در کارایی داشت. یک رابطه منفی بین محتوی اسید لینولئیک و کارایی روغنهای گیاهی وجود داشت.
کلیدواژه ها
Title
Effect of vegetable oils on sethoxydim to control wild oat (Avena ludoviciana Durieu.)
Authors
Abstract
A greenhouse experiment of dose-response was carried out to improve the efficacy of sethoxydim with nine vegetable oils in Research Greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad in 2012. The experiment was done in a factorial experiment with a completely randomized design including 0, 22/5, 46/8, 93/75, 187/5, 281/25 and 375 g active ingredient of sethoxydim ha-1 with and without turnip, olive, soybean, corn, sunflower, canola, sesame, castor, and cotton oils. All vegetable oils improved the efficiency of sethoxydim to control wild oat. They can ranked based on relative potency value to turnip > olive > soybean > corn > sunflower > canola > sesame > castor > cotton. The overall results showed that with increasing the content of unsaturated fatty acids in vegetable oils, the efficacy of sethoxydim improved. Among the polyunsaturated fatty acids compound, linoleic acid content had a key role in the efficiency. There was a negative relationship between linoleic acid content and the performance of vegetable oils.