تاثیر شوری بر میزان کلروفیل در ژنوتیپ های مختلف سویا

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (187.14 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.
2استاد گروه بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3استادیار گروه بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
ﺷﻮرﻳﻴﻜﻲ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻮاﻧﻊ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﺤﺼﻮﻻت زراﻋﻲ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺧﺸﻚ و ﻧﻴﻤﻪ ﺧﺸﻚ ﺟﻬﺎن اﺳﺖ ﻛﻪ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﻴﺎﻫﺎﻧﺰراﻋﻲ را ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻗﺮار ﻣﻲ دﻫﺪ. اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺤﻤﻞ ﮔﻴﺎه زراﻋﻲ ﺳﻮﻳﺎ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ و اﺛﺮ اﻳﻦ ﺗﻨﺶ ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ و ﻣﻴﺰان ﻛﺎرﺗﻨﻮﺋﻴﺪ 4 ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﺳﻮﻳﺎ )Mangar, Bau08, 3COH, Hill ( ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮرآزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼ ﺗﺼﺎدﻓﻲ در ﺳﻪ ﺗﻜﺮار در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﻛﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺳﺎری در ﺳﺎل 1392 اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺷﺎﻣﻞ ﺷﻮری در 4 ﺳﻄﺢ ﺷﺎﻣﻞ ﺻﻔﺮ )ﺷﺎﻫﺪ(، 3، 6 و 8 دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺳﺪﻳﻢ ﻛﻠﺮﻳﺪ ﻣﺤﻠﻮل در آب( و رﻗﻢ )ﺗﻌﺪاد 4 ژﻧﻮﺗﻴﭗ( ﻣﻲ ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد اﺛﺮ رﻗﻢ، ﺷﻮری و اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ رﻗﻢ و ﺷﻮری ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞb، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻛﻞ وﻛﺎرﺗﻨﻮﺋﻴﺪ ﻣﻌﻨﻲ دار ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ و ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﺷﻮری ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻌﻨﻲ داری در ﺻﻔﺎت ﻓﻮق ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪ. ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ رﻗﻢ و ﺷﻮری روی ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻛﻞ در ﮔﻴﺎه ﺳﻮﻳﺎ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ رﻗﻢ Hillدر ﻏﻠﻈﺖ ﺻﻔﺮ آب
ﻣﻌﻤﻮﻟﻲ( ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ( و ارﻗﺎم 3C0H و Mangarدر ﺳﻄﺢ ﺷﻮری 8 دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻛﻞ را داﺷﺘﻨﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ رﻗﻢ و ﺷﻮری روی ﻛﺎروﺗﻨﻮﺋﻴﺪ در ﮔﻴﺎه ﺳﻮﻳﺎ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ رﻗﻢ Hill
در ﻏﻠﻈﺖ ﺻﻔﺮ )آب ﻣﻌﻤﻮﻟﻲ( ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ( و ارﻗﺎم 3C0H و Bau08 ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ در ﺳﻄﺢ ﺷﻮری 8و 6 دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﻛﺎروﺗﻨﻮﺋﻴﺪ را داﺷﺘﻨﺪ.
کلیدواژه ها