بررسی اثرات تنش شوری بر ویژگی های اندام هوایی و ریشه 4 ژنوتیپ گیاه سویا

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.
2استاد گروه بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3استادیار گروه بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺟﺰء اوﻟﻴﻦ ﺗﻨﺶ ﻫﺎی ﻣﺤﻴﻄﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺑﺎ آن ﻣﻮاﺟﻪ اﻧﺪ و اﻣﺮوزه ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﺗﻨﺶ ﻫﺎی ﻣﺤﻴﻄﻲ رﺷﺪ ﮔﻴﺎﻫﺎن را ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻗﺮار ﻣﻲ دﻫﺪ. در اﻛﺜﺮ ﻣﻨﺎﻃﻖ دﻧﻴﺎ، ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻋﻤﺪه ﺗﺮﻳﻦ ﺗﻨﺶ ﻣﺤﻴﻄﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ از ﻃﺮﻳﻖ ﻛﺎﻫﺶ ﭘﺘﺎﻧﺴﻴﻞ اﺳﻤﺰی و اﺧﺘﻼل در ﺟﺬب ﺑﺮﺧﻲ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻏﺬاﻳﻲ، رﺷﺪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺤﺼﻮﻻت زراﻋﻲ را ﻣﺤﺪود ﻣﻲ ﻛﻨﺪ. اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺤﻤﻞ ﮔﻴﺎه زراﻋﻲ ﺳﻮﻳﺎ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. و اﺛﺮ اﻳﻦ ﺗﻨﺶ ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ارﺗﻔﺎع اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ و رﻳﺸﻪ، وزن ﺗﺮ و ﺧﺸﻚ اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ و رﻳﺸﻪ 4 ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﮔﻴﺎه ﺳﻮﻳﺎ ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮرآزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ درﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼﺗﺼﺎدﻓﻲ درﺳﻪ ﺗﻜﺮار درﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﻛﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺳﺎری در ﺳﺎل 1392 اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺷﺎﻣﻞ ﺷﻮری در4ﺳﻄﺢ ﺷﺎﻣﻞ ﺻﻔﺮ ) ﺷﺎﻫﺪ( ، 3 ،6 و 8 دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮﻣﺘﺮﺑﻪ ﺻﻮرت ﺳﺪﻳﻢ ﻛﻠﺮﻳﺪ ﻣﺤﻠﻮل در آب و 4 رﻗﻢ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ.ﺑﺎ ﺑﺮرﺳﻲ ﺻﻔﺎت وزن ﺗﺮ و ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ ، ارﺗﻔﺎع رﻳﺸﻪ ، وزن ﺗﺮو ﺧﺸﻚ ﺳﺎﻗﻪ ، ارﺗﻔﺎع ﺳﺎﻗﻪ و آﻧﺎﻟﻴﺰ ﺻﻔﺎت ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪ.اﺛﺮ رﻗﻢ، ﺷﻮری و اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ رﻗﻢ و ﺷﻮری ﻫﺮ ﺳﻪ ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ﺻﻔﺎت ﻓﻮق ﻣﻌﻨﻲ دار ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ و ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﺷﻮری ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻌﻨﻲ داری در ﺻﻔﺎت ﻣﻲ ﺷﻮد آﻧﺎﻟﻴﺰ ﺻﻔﺎت ﻧﺸﺎن داد رﻗﻢ Hill ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺗﺮﻳﻦ رﻗﻢ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری و ارﻗﺎم Mangarو Bau08 ارﻗﺎﻣﻲ ﺣﺴﺎس ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻫﺴﺘﻨﺪ.
کلیدواژه ها