بررسی برخی پاسخ‌های فیزیولوژیک دو رقم گندم نان در حضور کلرید سدیم و کلرید پتاسیم

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
2گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
رشد و عملکرد گیاه تحت تأثیر تنش اسمزی ناشی از شوری اطراف ریشه‌ها و هم‌چنین سمیّت یونی ناشی از تجمع نمک در برگ‌ها قرار می‌گیرد. به منظور درک برخی واکنش‌های فیزیولوژیک دو رقم گندم نان حساس و متحمل به شوری به حضور تیمارهای ایزواسمزی کلرید سدیم و کلرید پتاسیم، آزمایشی گلخانه‌ای انجام شد. نتایج نشان داد که هر دو نوع نمک سبب کاهش هدایت روزنه‌ای، شاخص کلروفیل، محتوی آب نسبی برگ و میزان ماده خشک هر دو رقم گندم در مقایسه با شاهد گردید، اگرچه تیمار کلرید سدیم در مقایسه با کلرید پتاسیم سبب کاهش بیش‌تر هدایت روزنه‌ای گردید، ولی تقریباً اثرات مشابهی بر سایر پارامترها بر جای گذاشت. با توجه به اثرات نسبتاً مشابه هر دو تیمار ایزواسمزی بر ویژگی‌های فیزیولوژیک هر دو رقم به نظر می‌رسد که این تغییرات بیش‌تر به دلیل عوامل مرتبط با تنش اسمزی ناشی از وجود نمک در محلول اطراف ریشه باشد، تا این که اثرات سمیت یونی. زیرا هر دو تیمار سبب کاهش توانایی گیاه برای جذب آب و در نتیجه کاهش سریع میزان رشد همراه با مجموعه‌ای از تغییرات فیزیولوژیکی یکسان شده و در نهایت این تغییرات منجر به بروز اثرات تنش آبی می‌شوند.
کلیدواژه ها
 
Title
The study of physiological responses of two bread wheat cultivars exposure to NaCl and KCl
Authors
Abstract
Plant growth and yield are affected by the osmotic stress of the salt around the roots as well as ion toxicity caused by salt accumulation in leaves. In order to understand physiological responses of two salt-sensitive and tolerant bread wheat cultivars exposure to iso-osmotic treatments of NaCl and KCl, a greenhouse experiment was carried out. The results showed that both salt treatments were caused to decrease stomatal conductance, RWC, SPAD, and shoot dry biomass of two wheat cultivars. Although, NaCl treatment decreased stomatal conductance much more when compared to KCl treatment, but the effects were the same for other traits. As, both salt treatments showed similar effects on physiological traits of two bread cultivars, it seems that these changes was caused more to osmotic stress of the salt outside the roots, than the Na+ toxicity, because both treatments decreased immediately plant water absorption, growth and similar physiological prosses. Finally, these changes caused to water stress effects.