بررسی پروفایل اسیدهای آمینه در گیاهچه‌ها و بذور گندم تحت تنش خشکی و آبیاری مجدد

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس٬ دانشکده علوم زیستی
2دانشیار دانشگاه تربیت مدرس
3دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران
4کارشناس ارشد پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران
چکیده
خشکی به عنوان شایع ترین تنش محیطی شناخته شده است که تقریبا تولید محصول را در زمین‌های کشاورزی جهان محدود می‌کند و به تنهایی عامل اصلی کاهش عملکرد محسوب می‌شود. گیاهچه‌های 4 روزه گندم بهاری می‌توانند تنش خشکی طولانی مدت را تحمل کنند ولی این تحمل در گیاهچه‌های 6 روزه به کمتر از نصف می‌رسد. با توجه به اهمیت میزان اسیدهای آمینه در تامین پروتئین‌های جدید در شرایط تنش و آبیاری مجدد٬ تحقیق حاضر روی گیاهچه‌ها و بذور گندم 4 روزه رقم مرودشت تحت شرایط تنش و آبیاری مجدد به روش HPLC انجام شد. در این روش تاثیر تنش و آبیاری مجدد در دو دوره زمانی با سه تکرار زیستی بررسی شد. بیشتر اسیدهای آمینه تحت تنش در برگ و بذر افزایش بیان نشان دادند در حالی که با آبیاری مجدد٬ میزان اسید های آمینه کم شده و به میزان کنترل خود نزدیک می‌شود. همچنین میزان برخی از آمینو‌اسیدها از گروه‌های مختلف بین بافت برگ و بذر تفاوت معنی‌داری نداشتند. میزان اسیدهای آمینه غیر قطبی به جز تریپتوفان و متیونین در بذر با اعمال تنش روند افزایشی داشته پس از آبیاری مجدد میزان این آمینو اسیدها روند کاهشی یافته است.
کلیدواژه ها
 
Title
Study of amino acid profile of wheat seedlings under drought stress and rewater
Authors
Abstract
Drought is one the most popular environmental stress that it eliminates crop production in farms around the world and it is a fundamental factor to decrease production, lonely. Forth day wheat spring seedlings can tolerate prolonged drought stress but this toleration will lost to half in sixth day seedlings. The detection amino acid profile is important to supply new proteins in drought stress and rewater. The study was done in wheat spring (marvdasht cultivar) 4th day seedlings in drought stress and rewater by HPLC. The effects of drought stress and rewater in two-time line and 3 biological replication was assaied. Most of the amino acids in drought stress (seedling and seed) were increased but they decreased after rewater up to normal. Also, some of amino acids had not any significant changes between seed and seedlings. Unpolar amino acids such as Tryptophane and Methionine in seed were increased in drought stress and decreased after rewater.