استفاده از صفات مرفولوژیک آزمونهای DUS در بررسی تمایز ارقام جو آبی و دیم ایران

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (137.73 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1هیئت علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
2کارشناس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
چکیده
افزایش عملکرد محصولات زراعی در واحد سطح عمدتاً متکی به اصلاح ارقام جدید وتولید محصول با کیفیت بالا می‌باشد. در طول 70 سال بهنژادی غلات در ایران تا کنون بیش از 30 رقم جو معرفی گردیده است که هم اکنون بیش از نیمی از آنها کشت می‌گردند. با توجه به نیاز زارعین به بذر ارقام اصلاح شده، اهمیت تولید این نهاده با کیفیت بالا به خصوص در طبقات بذر مادری و گواهی شده مشخص می‌گردد و کم توجهی در این مسیر باعث ایجاد اختلاط ژنتیکی و فیزیکی شده و در نهایت باعث کاهش محصول و کیفیت آن خواهد شد. یکی از ارکان مهم چرخه تولید بذر شناخت صحیح ارقام متعدد جو و تشخیص" اختلاط" آنها در مراحل مختلف رشد توسط کارشناسان می‌باشد. تهیه شناسنامه (دیسکریپتور) برای هر رقم این تشخیص را بسیار آسان می‌نماید. شناسنامه شامل صفات مرفولوژیکی است که کنترل آنها کاملا ژنتیکی بوده و یا به میزان بسیار کمی تحت تاثیر محیط قرار می‌گیرند، بنابراین این خصوصیات برای هر رقم به صورت انحصاری بروز می‌یابد و به عنوان کلید شناسایی آن رقم مورد استفاده قرار می‌گیرد. بر این اساس شناسایی 27 رقم جو با استفاده از 28 صفت مورفولوژیک موجود در دستورالعمل ملی آزمونهای تمایز، یکنواختی و پایداری جو در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار صورت پذیرفت. تمامی ارقام با گروه‌بندی و مقایسه بر اساس صفات کیفی از یکدیگر متمایز گردیدند و برای هر رقم شناسنامه جداگانه‌ای تهیه شد . تجزیه واریانس صفات کمی تفاوت معنی‌داری را در سطح 1% بین تمام ارقام نشان داد. مقایسه میانگین صفات کمی با استفاده از آزمون حداقل تفاوت معنی‌دار نیز ارقام مشابه را از هم تفکیک نمود.
کلیدواژه ها
 
Title
The use of Morphological Characteristics to assessing the Distinctness of Barley cultivars
Authors
Abstract
Increment of crop yield in plant area is mainly relying on new verities breeding and high quality crop production. During 80 years, barley breeding in Iran, more than 30 barley cultivars have been released which half of them are cultivated now. According to the farmers need to use breaded seed cultivars, importance of production such high quality cultivars especially in basic seed and certified seed is recognized. Inattention in this section will make genetic and physical admixture, and finally it will cause a reduction in crop yield and quality. One of the most important issues in seed production cycle is accuracy recognition of various barley cultivars in different growth stages by the specialist. Provide the description for any variety is very important for recognition of varieties admixture. The description is included morphological characters which they are most controlled by genetic or rarely affected by the environment, so this kind of characteristics expresses uniquely and they can be used as identification key for any variety. In this study 27 barley cultivars (Orayza sativa) were identified by using morphological characters according to national guidelines for the conduct of tests for distinctness, uniformity and stability in barley. In this regard, a randomized complete block design with three replications in 2 years was used. Grouping and comparing based on qualitative characters revealed that all varieties were distinct and then a descriptor was provided for any cultivar. Variance analysis of quantitative characters showed the significant difference among cultivars. Means comparisons of quantitative characters of cultivars by using the least significant difference (LSD) segregated the similar varieties.