ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻛﻴﺘﻮزان ﺑﺮ ﻟﻴﭙﻴﺪ ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪاﺳﻴﻮن ﻏﺸﺎ، ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪ ﻫﻴﺪروژن و ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢﻫﺎی آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪان، در رﻳﺸﻪ ﮔﻴﺎه رﻳﺤﺎن (Ocimum basilicum)

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (190 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1ﮔﺮوه اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت و ﺑﻴﻮﺗﻜﻨﻮﻟﻮژی، داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی، داﻧﺸﮕﺎه زاﺑﻞ، اﻳﺮان
2ﮔﺮوه زﻳﺴﺖ ﺷﻨﺎﺳﻲ، داﻧﺸﻜﺪه ﻋﻠﻮم ﭘﺎﻳﻪ، داﻧﺸﮕﺎه زاﺑﻞ، اﻳﺮان
چکیده
رﻳﺤﺎن )Ocimum basilicum(، ﮔﻴﺎه داروﻳﻲ از ﺧﺎﻧﻮاده ﻧﻌﻨﺎﻋﻴﺎن )Lamiaceae( اﺳﺖ ﻛﻪ دارای ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺣﻠﻘﻮی و اﺳﺎﻧﺲ ﺑﻮده و ﺧﻮاص ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی و آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪاﻧﻲ دارد. ﻛﻴﺘﻮزان از ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت اﺻﻠﻲ دﻳﻮاره ﺳﻠﻮﻟﻲ ﺑﺴﻴﺎری از ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی ﻗﺎرﭼﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﻟﻴﺴﻴﺘﻮر زﻳﺴﺘﻲ ﺑﺮای ﺑﻬﺒﻮد ﺑﺨﺸﻴﺪن ﺑﻴﻮﺳﻨﺘﺰ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺖﻫﺎی ﺛﺎﻧﻮی اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﺷﻮد. در اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ، اﺛﺮ ﻛﻴﺘﻮزان ﺑﺮ ﻣﺎﻟﻮن دی آﻟﺪﺋﻴﺪ )MDA(، ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪ ﻫﻴﺪروژن )H2O2(، ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢﻫﺎی آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪان ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪاز )POD( و ﮔﺎﻳﺎﻛﻮل ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪاز )GPX( و ﭘﻠﻲ ﻓﻨﻞ اﻛﺴﻴﺪاز )PPO(، ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر ﮔﻴﺎه رﻳﺤﺎن در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﭘﻴﺶﮔﻠﺪﻫﻲ ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖ 2 ﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ ﻛﻴﺘﻮزان ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺪ و ﺳﭙﺲ در زﻣﺎنﻫﺎی 1، 2، 3 و 5 روز ﺑﻌﺪ از اﻋﻤﺎل ﺗﻴﻤﺎر ﻛﻴﺘﻮزان ﺑﺮداﺷﺖ ﺷﺪﻧﺪ. ﺗﺠﺰﻳﻪ آﻣﺎری ﻧﺸﺎن داد ﻣﻴﺰان ﻣﺎﻟﻮن دی آﻟﺪﺋﻴﺪ و ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪ ﻫﻴﺪروژن در رﻳﺸﻪ ﺗﺤﺖ ﺗﻴﻤﺎر ﻛﻴﺘﻮزان در ﻣﺮاﺣﻞ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﺮداﺷﺖ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﺎﻫﺪ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻌﻨﻲ داری ﺳﻴﺮ اﻓﺰاﻳﺸﻲ ﻳﺎﻓﺖ و ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢﻫﺎی آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪان ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪاز )POD( و ﮔﺎﻳﺎﻛﻮل ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪاز )GPX( و ﭘﻠﻲ ﻓﻨﻞ اﻛﺴﻴﺪاز )PPO(، در ﻣﺮاﺣﻞ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﺮداﺷﺖ در رﻳﺸﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﺎﻫﺪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻌﻨﻲ داری ﻧﺸﺎن داد، ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ ﻛﻴﺘﻮزان ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﻟﻴﺴﻴﺘﻮر زﻳﺴﺘﻲ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢ ﻫﺎی آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪان، ﻛﺎﻫﺶ اﺛﺮات ﺳﻮء ﻧﺎﺷﻲ از ﻟﻴﭙﻴﺪ ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪاﺳﻴﻮن ﻏﺸﺎ، ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪ ﻫﻴﺪروژن در ﻣﺮاﺣﻞ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﺮداﺷﺖ ﮔﻴﺎه رﻳﺤﺎن ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ.
کلیدواژه ها
 
Title
he effect of chitosan on malondialdehyde, hydrogen peroxide, antioxidative enzymes activity in basil (Ocimum basilicum) root
Authors
Abstract
Basil (Ocimum basilicum), a medicinal plant of the Lamiaceae family, has ring-shaped compounds, oils, antibacterial and antioxidant characteristics. Chitosan is the main compound of fungal species and could be used as biotic elicitor to improve secondary metabolites. In the present study, the effect of chitosan on malondialdehyde (MDA), hydrogen peroxide (H2O2), gayacol peroxidase (GPX) , peroxidase (POD) and poly phenol oxidase (PPO) antioxidative enzymes activity was evaluated. The plants were treated at pre flowering stage with 2 g/L chitosan and harvested after 1, 2, 3, and 5 days after chitosan. analysis showed that MDA and H2O2 in comparison with control, increased in root in different harvest stages under treatment with chitosan and antioxidant enzymes activity such as GPX, POD and PPO in comparison with control , increased in root in different harvest steges. Thus chitosan, as a biotic elicitor, enhanced antioxidant enzymes activity, decreased bad effect from membrane lipid peroxidation, hydrogen peroxide in different harvest stages.
Keywords
antioxidative enzymes activity, Hydrogen peroxide, Malondialdehyde, Ocimum basilicum