تعدیل اثرات تنش شوری با ترکیبات سیلیسیم (نانو و میکرو) و پتاسیم در سیبزمینی

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (302.67 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1اﺳﺘﺎد، ﮔﺮوه زراﻋﺖ و اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت، داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی و ﭘﮋوﻫﺸﻜﺪه ﻋﻠﻮم ﮔﻴﺎﻫﻲ، داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﻲ ﻣﺸﻬﺪ، ﻣﺸﻬﺪ، اﻳﺮان
2اﺳﺘﺎدﻳﺎر ﭘﮋوﻫﺸﻜﺪه ﻋﻠﻮم ﮔﻴﺎﻫﻲ، داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﻲ ﻣﺸﻬﺪ،
3داﻧﺸﺠﻮی دﻛﺘﺮی ﮔﺮوه زراﻋﺖ و اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت، داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی و ﭘﮋوﻫﺸﻜﺪه ﻋﻠﻮم ﮔﻴﺎﻫﻲ، داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﻲ ﻣﺸﻬﺪ، ﻣﺸﻬﺪ، اﻳﺮان
4دﻛﺘﺮی ﮔﺮوه زراﻋﺖ و اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت، داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی و ﭘﮋوﻫﺸﻜﺪه ﻋﻠﻮم ﮔﻴﺎﻫﻲ، داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﻲ ﻣﺸﻬﺪ، ﻣﺸﻬﺪ، اﻳﺮان
چکیده
ﻳﻚ راﻫﻜﺎر ﺑﺮای ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری، ﻣﺤﻠﻮلﭘﺎﺷﻲ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺿﺪﺗﻨﺶ ﺣﺎوی ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺮای ﺗﻌﺪﻳﻞ اﺛﺮات ﻧﺎﻣﻄﻠﻮب ﺷﻮری اﺳﺖ. ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪﺻﻮرت ﻛﺮتﻫﺎی ﺧﺮدﺷﺪه در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار روی ﺳﻴﺐزﻣﻴﻨﻲ رﻗﻢ آﮔﺮﻳﺎ در ﺳﺎل 1395 در داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﻲ ﻣﺸﻬﺪ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﻛﺮتﻫﺎی اﺻﻠﻲ ﺷﺎﻣﻞ ﺳﻄﻮح ﺷﻮری آب آﺑﻴﺎری )0/3 )ﻋﺪم ﺗﻨﺶ(، 5، 8 و 12 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ( و ﻛﺮتﻫﺎی ﻣﺤﻠﻮلﭘﺎﺷﻲ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺳﻮﻟﻔﺎت ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ )1000 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ(،ﻧﺎﻧﻮ ذرات ﺳﻴﻠﻴﻜﺎت ﺳﺪﻳﻢ )400 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ( و ﺳﻴﻠﻴﺲ )1000 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ( ﺑﻮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻋﻠﻲرﻏﻢ ﻛﺎﻫﺶ ﺻﻔﺎت ﺷﺎﺧﺺ ﭘﺎﻳﺪاری ﻏﺸﺎی ﺳﻠﻮﻟﻲ، ﺗﻌﺪاد ﻏﺪه در ﺑﻮﺗﻪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻏﺪه در اﺛﺮ ﺷﻮری، ﻛﺎراﻳﻲ ﻣﺼﺮف آب ﻟﺤﻈﻪای ﺑﺮگ و درﺻﺪ ﻣﺎده ﺧﺸﻚ ﻏﺪه اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻣﺤﻠﻮلﭘﺎﺷﻲ ﺗﺮﻛﻴﺐﻫﺎی ﺿﺪﺗﻨﺶ ﻧﻘﺶ ﻣﺆﺛﺮی در ﺗﻌﺪﻳﻞ اﺛﺮات ﺷﻮری در ﺻﻔﺎﺗﻲ ﻫﻤﭽﻮن ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻏﺪه، ﺗﻌﺪاد ﻏﺪه در ﺑﻮﺗﻪ و درﺻﺪ ﻣﺎده ﺧﺸﻚ ﻏﺪه داﺷﺖ. اﺛﺮ دو ﺗﺮﻛﻴﺐ ﺣﺎوی ﻋﻨﺼﺮ ﺳﻴﻠﻴﺴﻴﻢ ﺑﻪ وﻳﮋه ﻧﺎﻧﻮ ذرات ﺳﻴﻠﻴﻜﺎت ﺳﺪﻳﻢ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻏﺪه ﺳﻴﺐزﻣﻴﻨﻲ ﻣﺸﻬﻮدﺗﺮ ﺑﻮد. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﻪدﺳﺖآﻣﺪه ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﻲرﺳﺪ ﻛﻪ اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﻴﻠﻴﺴﻴﻢ راﻫﻜﺎری ﻣﺆﺛﺮ در ﻛﺎﻫﺶ اﺛﺮات ﺷﻮری ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد و اﺳﺘﻔﺎده از ﻧﺎﻧﻮ ذرات آن اﻣﻜﺎن اﻓﺰاﻳﺶ ﻛﺎراﻳﻲ را در ﭘﻲ ﺧﻮاﻫﺪ داﺷﺖ.
کلیدواژه ها