اثر آب شور مغناطیسی شده بر عملکرد و کارآیی مصرف آب در گیاهان ذرت و لوبیا

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (247.97 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1اﺳﺘﺎدﻳﺎر ﮔﺮوه ﻣﺤﻴﻂ زﻳﺴﺖ ﭘﮋوﻫﺸﻜﺪه ﻋﻠﻮم ﻣﺤﻴﻄﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﺷﻬﻴﺪ ﺑﻬﺸﺘﻲ
2داﻧﺸﻴﺎر ﮔﺮوه ﺧﺎﻛﺸﻨﺎﺳﻲ داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه ﺗﺮﺑﻴﺖ ﻣﺪرس
چکیده
با رﺷﺪ ﺟﻤﻌﻴﺖ، اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻘﺎﺿﺎ ﺑﺮای ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ و ﻛﺎﻫﺶ ﻛﻤﻲ و ﻛﻴﻔﻲ ﻣﻨﺎﺑﻊ آب ﻣﺘﻌﺎرف، ﻳﺎﻓﺘﻦ راﻫﻜﺎرﻫﺎﻳﻲ ﺑﺮای ﺑﻬﺒﻮد ﻋﻤﻠﻜﺮد و ﻛﺎراﻳﻲ ﻣﺼﺮف آب ﺿﺮوری اﺳﺖ؛ اﺳﺘﻔﺎده از ﻓﻨﺎوری آب ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ در ﺑﺨﺶ ﻛﺸﺎورزی ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﻳﻜﻲ از اﻳﻦ راﻫﻜﺎرﻫﺎ ﺑﺎﺷﺪ؛ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﻛﺎرﺑﺮد اﻳﻦ ﻓﻨﺎوری در راﺳﺘﺎی ﺑﻬﺒﻮد ﻛﻴﻔﻴﺖ آب آﺑﻴﺎری و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﻴﺎه در ﻧﻮاﺣﻲ ﺧﺸﻚ و ﻧﻴﻤﻪﺧﺸﻚ اﻳﺮان ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. ﻫﺪف اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ آب ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد و ﻛﺎراﻳﻲ ﻣﺼﺮف آب در ﮔﻴﺎﻫﺎن ذرت( Zea mays ) و ﻟﻮﺑﻴﺎ (Phaseolus vulgaris) در ﺷﺮاﻳﻂ ﺷﻮر ﺑﻮد. ﺑﺮای ﺗﻬﻴﻪ آب ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ از دﺳﺘﮕﺎه ﺗﻮﻟﻴﺪ آب ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ ﺑﺎ ﺷﺪت ﻣﻴﺪان 8 ﺗﺎ 10 ﻣﻴﻠﻲﺗﺴﻼ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ. اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ و در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮکﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ دو ﻓﺎﻛﺘﻮر آب و ﺷﻮری اﺟﺮا ﮔﺮدﻳﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺸﻲ از ﺗﺮﻛﻴﺐ دو ﺳﻄﺢ آب ﻏﻴﺮﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ (ﻧﺮﻣﺎل) و ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ و ﺳﻪ ﺳﻄﺢ ﺷﻮری،800، 1300 و 2100 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ NaCl، ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺷﺪ. ﺑﺮرﺳﻲ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ آب ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ در ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﻛﻨﺘﺮل ﺷﺪه ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﻴﺎه و ﺑﻬﺮهوری آب اﺛﺮ ﺳﻮدﻣﻨﺪی داﺷﺘﻪ اﺳﺖ؛ اﻣﺎ ﺑﺎ وﺟﻮد اﻳﻦ ﻳﺎﻓﺘﻪﻫﺎ،ﺑﺮای اﺛﺒﺎت آﺷﻜﺎر اﻳﻦ ﭘﻴﺎﻣﺪﻫﺎی ﺳﻮدﻣﻨﺪ ﺑﻪ ﭘﮋوﻫﺶﻫﺎی ﺑﻴﺸﺘﺮی در ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺰرﻋﻪ ﻧﻴﺎز ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ.
کلیدواژه ها