ﺑﺮرﺳﻲ ارﺗﺒﺎط ﺑﻴﻦ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻫﺎی ﻣﻬﻢ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری و ﺑﺪون ﺗﻨﺶ

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (254.19 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
عضو ﻫﻴﺎت ﻋﻠﻤﻲ ﻣﺮﻛﺰ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻛﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﻴﻌﻲ آذرﺑﺎﻳﺠﺎن ﻏﺮﺑﻲ، ﺳﺎزﻣﺎن ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت، آﻣﻮزش و ﺗﺮوﻳﺞ ﻛﺸﺎورزی
چکیده
ﻛﻤﻴﺖ و ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻣﺤﺼﻮل ﭼﻐﻨﺪر ﻗﻨﺪ ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺘﻌﺪدی ﻗﺮار دارد ﻛﻪ ﺑﺮاﻳﻨﺪ اﻳﻦ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ در ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺤﺼﻮل ﺷﻜﺮ ﻧﻘﺶ ﺑﻪ ﺳﺰاﺋﻲ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ. ﻫﺪف از اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺷﻨﺎﺳﺎﺋﻲ ﻋﻮاﻣﻠﻲ )ﺻﻔﺎت( اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺳﻬﻢ را در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺟﻐﻨﺪر ﻗﻨﺪ ﺑﻪ ﻋﻬﺪه دارﻧﺪ. ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر ﺗﻌﺪاد 24 ﺗﻮده ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار در ﺷﺮاﻳﻂ ﺑﺪون ﺗﻨﺶ و ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺑﺎ 18/42= EC ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺻﻔﺎﺗﻲ ﻫﻤﭽﻮن ﻃﻮل و ﻋﺮض ﺑﺮگ، ﻃﻮل دﻣﺒﺮگ، ﻃﻮل و ﻋﻤﻠﻜﺮد رﻳﺸﻪ، ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺷﻜﺮ ﺳﻔﻴﺪ، ازت، ﺳﺪﻳﻢ، ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ، ﺷﺎﺧﺺNa/K، وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ، وزن ﺗﺮ و ﺧﺸﻚ اﻧﺪام ﻫﻮاﺋﻲ در ﻫﺮ دو ﻣﺤﻴﻂ اﻧﺪازه ﮔﻴﺮی ﺷﺪﻧﺪ و ﺿﺮاﻳﺐ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ آﻧﻬﺎ ﺑﻪ روش ﭘﻴﺮﺳﻮن ﺗﻌﻴﻴﻦ ﮔﺮدﻳﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ در ﺷﺮاﻳﻂ ﺑﺪون ﺗﻨﺶ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲﻫﺎی ﺳﺎده ﻋﻤﻠﻜﺮد رﻳﺸﻪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺷﻜﺮ ﺳﻔﻴﺪ، ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ، ﺷﺎﺧﺺ Na/K، درﺻﺪ ﻗﻨﺪ ﻣﻼس و وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ ﻣﺜﺒﺖ و ﺑﺎ ﺧﻠﻮص ﺷﺮﺑﺖ ﻣﻨﻔﻲ و ﻣﻌﻨﻲ دار ﺑﻮد. در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻧﻴﺰ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﺑﻴﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد رﻳﺸﻪ ﺑﺎ ﺻﻔﺎت ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺷﻜﺮ ﺳﻔﻴﺪ، وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ و اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ ﻣﺜﺒﺖ و ﻣﻌﻨﻲدار ﺑﻮد. در ﻧﻬﺎﻳﺖ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از رﮔﺮﺳﻴﻮن ﮔﺎم ﺑﻪ ﮔﺎم ﺳﻬﻢ ﻫﺮ ﻛﺪام از ﺻﻔﺎت ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺮﻳﻦ ﺗﺎﺛﻴﺮ را در ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺷﻜﺮ داﺷﺖ ﺷﻨﺎﺳﺎﺋﻲ و ﺗﻌﻴﻴﻦ ﮔﺮدﻳﺪﻧﺪ. ﺑﺪﻳﻦ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻛﻪ در ﺷﺮاﻳﻂ ﺑﺪون ﺗﻨﺶ 99/98 درﺻﺪ از ﺗﻐﻴﻴﺮات ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺷﻜﺮ ﺳﻔﻴﺪ در ﺷﺮاﻳﻂ ﺑﺪون ﺗﻨﺶ ﺗﻮﺳﻂ ﺻﻔﺎت ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺷﻜﺮ، ﺧﻠﻮص ﺷﺮﺑﺖ، ﻃﻮل دﻣﺒﺮگ، ﻋﻴﺎر ﻗﻨﺪ و ﻃﻮل ﺑﺮگ ﺗﻮﺟﻴﻪ ﮔﺮدﻳﺪ. ﺑﺮای ﺣﺎﻟﺖ ﺗﻨﺶ ﻧﻴﺰ ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺸﺨﻴﺺ R2 ﺑﺮاﺑﺮ 0/9987 ﺑﻮد ﻛﻪ ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ 99/87 از درﺻﺪ ﺗﻐﻴﻴﺮات ﻋﻤﻠﻜﺮد رﻳﺸﻪ در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺗﻮﺳﻂ دو ﺻﻔﺖ ﻋﻤﻠﻜﺮد شکر و ﻋﻴﺎر ﻗﻨﺪ ﺗﻮﺟﻴﻪ ﻣﻲﺷﻮد.
کلیدواژه ها