ارزﻳﺎﺑﻲ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﻛﻴﻔﻲ و درﺟﻪﺑﻨﺪی ﮔﻨﺪمﻫﺎی ﺗﻮﻟﻴﺪی زارﻋﻴﻦ در اﺳﺘﺎن ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻛﺸﻮر ﻃﻲ ﺳﺎل زراﻋﻲ 1394-95
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
ﻫﻴﺄت ﻋﻠﻤﻲ، ﻣﺆﺳﺴﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت اﺻﻼح و ﺗﻬﻴﻪ ﻧﻬﺎل و ﺑﺬر، ﺳﺎزﻣﺎن ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت، آﻣﻮزش و ﺗﺮوﻳﺞ ﻛﺸﺎورزی، ﻛﺮج، اﻳﺮان
چکیده
ﮔﻨﺪم ﻧﺎن اﺻﻠﻲﺗﺮﻳﻦ ﻣﺤﺼﻮل زراﻋﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ دﻟﻴﻞ ﺗﻨﻮع ارﻗﺎم و اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ آنﻫﺎ ﺑﺎ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﻛﻪ در آن ﻛﺸﺖ ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ، از ﺗﻨﻮع ﻛﻴﻔﻴﺖ ﺑﺎﻻﻳﻲ ﺑﺮﺧﻮردار اﺳـــﺖ. در ﺑﺴـــﻴﺎری از ﻧﻘﺎط ﺟﻬﺎن، آب و ﻫﻮا، وﺿـــﻌﻴﺖ زﻣﻴﻦ زراﻋﻲ و ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ زراﻋﻲ ﻧﻘﺶ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻛﻨﻨﺪهای در ﻛﻴﻔﻴﺖ ارﻗﺎم ﮔﻨﺪم دارﻧﺪ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻋﺪم وﺟﻮد آﻣﺎر و اﻃﻼﻋﺎت در ﺧﺼﻮص وﺿﻌﻴﺖ ﻛﻴﻔﻲ ارﻗﺎم ﻣﺨﺘﻠﻒ ﮔﻨﺪم در ﻣﺰارع ﻛ ﺸﺎورزان، در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺧ ﺼﻮ ﺻﻴﺎت ﻛﻴﻔﻲ و ﻧﺎﻧﻮاﻳﻲ ﺷﺎﻣﻞ ﻣﻴﺰان ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و ﮔﻠﻮﺗﻦ ﻣﺮﻃﻮب و ارﺗﻔﺎع ر ﺳﻮب SDS ارﻗﺎم ﮔﻨﺪم در اﺳﺘﺎن ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻛﺸﻮر در ﺳﺎل 1394-95 ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد اﺳﺘﺎن ﺧﻮزﺳﺘﺎن ﺑﺎ 12/17در ﺻﺪ از ﺑﻴ ﺸﺘﺮﻳﻦ و ا ﺳﺘﺎن آذرﺑﺎﻳﺠﺎن ﺷﺮﻗﻲ ﺑﺎ 10/67 در ﺻﺪ از ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ در ﺑﻴﻦ ا ﺳﺘﺎنﻫﺎی ﻛ ﺸﻮر ﺑﺮﺧﻮردارﻧﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ از ﺑﻴﻦ 1951 ﻧﻤﻮﻧﻪ درﻳﺎﻓﺘﻲ 419 ﻧﻤﻮﻧﻪ درﺟﻪ 1 )دارای ﺑﻴﺶ از 12درﺻـــﺪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ(، 1150 ﻧﻤﻮﻧﻪ درﺟﻪ 2 )دارای ﺣﺪاﻗﻞ 11 در ﺻﺪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ( و 382 ﻧﻤﻮﻧﻪ )دارای ﺣﺪاﻗﻞ 9/5 در ﺻﺪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ( ﺑﻮد. ا ﺳﺘﺎن ﻗﻢ ﻧﻴﺰ ﺑﺎ 30/54 در ﺻﺪ ﺑﻴ ﺸﺘﺮﻳﻦ و اﺳﺘﺎن آذرﺑﺎﻳﺠﺎن ﺷﺮﻗﻲ ﺑﺎ 20/49 درﺻﺪ ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﮔﻠﻮﺗﻦ ﻣﺮﻃﻮب را ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص دادﻧﺪ. ﻧﻤﻮﻧﻪﻫﺎی ﮔﻨﺪم اﺳﺘﺎن ﻛﺮﻣﺎن ﺑﺎ 61/05 ﻣﻴﻠﻲﻣﺘﺮ از ﺑﻴ ﺸﺘﺮﻳﻦ و ا ﺳﺘﺎن آذرﺑﺎﻳﺠﺎن ﺷﺮﻗﻲ ﺑﺎ 39/96 ﻣﻴﻠﻲﻣﺘﺮ از ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ارﺗﻔﺎع ر ﺳﻮب SDS ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮد و ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ اﺳﺘﺎنﻫﺎ در اﻳﻦ ﭘﺎراﻣﺘﺮ ﻛﻴﻔﻲ 54/77 ﻣﻴﻠﻲﻣﺘﺮ ﺑﻮد.
کلیدواژه ها