تغییرات مورفولوژیکی و عملکرد دانه ماریتیغال در واکنش به جاسمونیک اسید و کمبود آب

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2استاد علوم زراعی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3دکتری زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
4دکتری زراعت، اداره کل امور عشایر آدربایجان شرقی، سازمان امور عشایر، وزارت جهادکشاورزی، تبریز، ایران
چکیده
برای بررسی غلظتهای مختلف جاسمونیک اسید بر صفات مورفولوژیکی و عملکرد دانه ماریتیغالSilybum marianum
تحت تیمارهای مختلف آبیاری، یک آزمایش به صورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 (L.
،110 ، به ترتیب آبیاری پس از 70 :I4 ،I3 ،I2 ،I تکرار در سال 1396 در شهرستان هشترود انجام گرفت. تیمارهای آبیاری 1
JA1 ،JA در کرتهای اصلی و غلظتهای مختلف جاسمونیک اسید 0 (A 150 و 190 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس
0 و 1 میلیمولار) در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که صفات مورفولوژیکی و / به ترتیب صفر، 5 :JA و 2
0 و به ویژه 1 میلیمولار به / عملکرد دانه بر اثر کمبود آب کاهش قابل توجهی پیدا کردند. اما جاسمونیک اسید در غلظت 5
صورت معنیداری موجب افزایش این صفات گردید. این نتایج به وضوح نشان میدهد که کاربرد جاسمونیک اسید با افزایش
رشد رویشی، اثر تنش کمآبی را کاهش داده است. همین امر میتواند تولید دانه این گیاه دارویی در شرایط آبیاری مطلوب و
محدود را بهبود بخشد.
کلیدواژه ها