تأثیر کم آبیاری بر کمیت و کیفیت عملکرد زعفران

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (265.15 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسیارشد اصلاح نباتات دانشگاه زنجان،
2عضو هیأت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زنجان
3عضو هیأت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زنجان
4پژوهشگر پسادکترای گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زنجان
چکیده
زﻋﻔﺮان (Crocus sativus) ﻣﺮﻏﻮبﺗﺮﻳﻦ و ﮔﺮاﻧﺒﻬﺎﺗﺮﻳﻦ ادوﻳﻪ ﺟﻬﺎن ﺑﻪﺷﻤﺎر ﻣﻲآﻳﺪ. ﻛﻤﺒﻮد رﻃﻮﺑﺖ ﺧﺎک از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻋﻮاﻣﻞ ﻛﺎﻫﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد زﻋﻔﺮان اﺳﺖ. ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﻢآﺑﻴﺎری ﺑﺮ ﻛﻤﻴﺖ و ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺤﺼﻮل 8 اﻛﻮﺗﻴﭗ زﻋﻔﺮان،آزﻣﺎﻳﺸﻲ در ﻗﺎﻟﺐ دو ﻃﺮح ﺑﻠﻮکﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺟﺪاﮔﺎﻧﻪ، ﻫﺮﻳﻚ در ﺳﻪ ﺗﻜﺮار در دو ﺷﺮاﻳﻂ آﺑﻴﺎری ﻣﺮﺳﻮم و ﻛﻢآﺑﻴﺎری در ﻣﺰرﻋﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﮕﺎه زﻧﺠﺎن ﺑﻪ اﺟﺮا درآﻣﺪ. ﺻﻔﺎت ﺗﻌﺪاد ﮔﻞ، وزن ﺗﺮ و ﺧﺸﻚ ﮔﻞ، وزن ﺗﺮ و ﺧﺸﻚ ﻛﻼﻟﻪ، ﻃﻮل ﻛﻼﻟﻪ و ﻣﻴﺰان رﻧﮕﻴﺰهﻫﺎی ﻛﺮوﺳﻴﻦ )رﻧﮓ(، ﭘﻴﻜﺮوﻛﺮوﺳﻴﻦ )ﻃﻌﻢ( و ﺳﺎﻓﺮاﻧﺎل )ﻋﻄﺮ( ﻛﻼﻟﻪﻫﺎ ﺑﺎ اﺳﭙﻜﺘﻮﻓﺘﻮﻣﺘﺮ( اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪﻧﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻋﻤﻠﻜﺮد و ﺻﻔﺎت ﻛﻤﻲ اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪه، در ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﻢآﺑﻴﺎری ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ آﺑﻴﺎری ﻣﺮﺳﻮم ﺣﺪود 50 ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺖ و اﻳﻦ ﻛﺎﻫﺶﻫﺎ ﻣﻌﻨﻲدار ﺑﻮدﻧﺪ. درﺣﺎﻟﻴﻜﻪ، ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﻢآﺑﻴﺎری ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻣﻌﻨﻲداری ﺑﺮ ﻣﻴﺰان رﻧﮕﻴﺰهﻫﺎی زﻋﻔﺮان ﻧﺪاﺷﺖ. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ، ﺑﺮای ﺣﺼﻮل ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺑﺎﻻ در ﮔﻴﺎه زﻋﻔﺮان، اﻋﻤﺎل آﺑﻴﺎری ﻛﺎﻓﻲ اﻣﺮی ﺿﺮوری اﺳﺖ.
کلیدواژه ها