اﺛﺮ ﭘﺮﺗﻮﺗﺎﺑﻲ ﮔﺎﻣﺎ در اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺑﻪ ﺷﻮری داﻧﻪ ﮔﻠﺮﻧﮓ (Carthamus tinctorius L)

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (264.88 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1ﮔﺮوه ﻛﺸﺎورزی، ﭘﮋوﻫﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی ﻫﺴﺘﻪای، ﺳﺎزﻣﺎن اﻧﺮژی اﺗﻤﻲ، ﻛﺮج
2ﮔﺮوه زراﻋﺖ، داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﻲ ﻣﺸﻬﺪ، ﻣﺸﻬﺪ
3ﮔﺮوه ﻛﺸﺎورزی اﻛﻮﻟﻮژﻳﻚ، ﭘﮋوﻫﺸﻜﺪه ﻋﻠﻮم ﻣﺤﻴﻄﻲ، داﻧﺸﮕﺎه ﺷﻬﻴﺪ ﺑﻬﺸﺘﻲ، ﺗﻬﺮان
چکیده
ﮔﻠﺮﻧﮓ ﻳﻜﻲ از ﮔﻴﺎﻫﺎن روﻏﻨﻲ ﺑﻮﻣﻲ ﺷﺮق ﻣﺪﻳﺘﺮاﻧﻪ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﺮاﻳﻂ ﻧﺎﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﺤﻴﻄﻲ از ﻗﺒﻴﻞ ﺷﻮری ﻣﻘﺎوم اﺳﺖ. ﺷﻮری ﻳﻜﻲ از ﻣﺸﻜﻼت ﻣﻬﻢ در ﻛﺸﺎورزیِ آﺑﻲ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺧﺸﻚ و ﻧﻴﻤﻪ ﺧﺸﻚ ﺑﻪوﻳﮋه در اﻳﺮان اﺳﺖ. در اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﺬرﻫﺎی رﻗﻢ زرﻗﺎن 279 و ﻻﻳﻦﻫﺎی ﺟﻬﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪی ﻣﺸﺘﻖ از آن ﺑﺎ ﻫﺪف ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺑﺮ ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﻲ ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﺗﻴﻤﺎر ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده در آزﻣﺎﻳﺶ ﺷﺎﻣﻞ ﻛﻠﺮﻳﺪ ﺳﺪﻳﻢ (NaCl) ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﺻﻔﺮ (ﺷﺎﻫﺪ)، 50، 100، 150، 200، 250 و 300 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر ﺑﻮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺷﺪت ﺷﻮری درﺻﺪ و ﺳﺮﻋﺖ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ و ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ زﻣﺎن ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ، ﺻﺮﻓﻨﻈﺮ از ﻧﻮع ﻻﻳﻦ ﺟﻬﺶﻳﺎﻓﺘﻪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻻﻳﻦﻫﺎی ﺟﻬﺶﻳﺎﻓﺘﻪ 9، 10 و 11 ﻣﺘﺤﻤﻞﺗﺮﻳﻦ ﻻﻳﻦﻫﺎ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻫﺴﺘﻨﺪ. در ﻣﻘﺎﺑﻞ، ﻻﻳﻦﻫﺎی ﺟﻬﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ 6، 7 و 8 ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺣﺴﺎﺳﻴﺖ را ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﻮری داﺷﺘﻨﺪ.
کلیدواژه ها