بررسی اثر قارچ مایکوریزا، باکتری ریزوبیوم و ورمیکمپوست بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگارامام (ره) شهرری
2دانشیار گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگارامام (ره) شهرری
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ ﻗﺎرچ ﻣﺎﻳﻜﻮرﻳﺰا، ﺑﺎﻛﺘﺮی رﻳﺰوﺑﻴﻮم و ورﻣﻲﻛﻤﭙﻮﺳﺖ ﺑﺮ ﺑﺮﺧﻲ وﻳﮋﮔﻲﻫﺎی ﻛﻤﻲ و ﻛﻴﻔﻲ ﻟﻮﺑﻴﺎ ﻗﺮﻣﺰ، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﮔﻠﺨﺎﻧﻪای ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ 3 ﺗﻜﺮار در ﺷﻬﺮری اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺶ ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از: ﺗﻠﻘﻴﺢ و ﻋﺪمﺗﻠﻘﻴﺢ ﺑﺎ ﻗﺎرچﻣﺎﻳﻜﻮرﻳﺰا (Glomus etunicatum)، ﺗﻠﻘﻴﺢ و ﻋﺪم ﺗﻠﻘﻴﺢ ﺑﺎ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻫﻤﺰﻳﺴﺖ رﻳﺰوﺑﻴﻮم ﻟﻮﺑﻴﺎ (Rizobiom legominosarum dv. Phaseoli) و ﻛﺎرﺑﺮد ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ ورﻣﻲﻛﻤﭙﻮﺳﺖ 0، 5 و 10 درﺻﺪ ﺑﺴﺘﺮ ﻛﺸﺖ( ﺑﻮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪه از اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﻴﺎﻧﮕﺮ آن ﺑﻮد ﻛﻪ اﺛﺮ اﺻﻠﻲ ﻛﺎرﺑﺮد ﻗﺎرچ ﻣﺎﻳﻜﻮرﻳﺰا، ﺑﺎﻛﺘﺮی و ورﻣﻲﻛﻤﭙﻮﺳﺖ ﺑﻪ ﺟﺰء ﺷﺎﺧﺺ ﺑﺮداﺷﺖ ﺑﺮ ﻛﻠﻴﻪ ﺻﻔﺎت اﺛﺮ ﻣﻌﻨﻲداری داﺷﺖ. اﺛﺮات ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ دوﮔﺎﻧﻪ و ﺳﻪﮔﺎﻧﻪ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎ ﻓﻘﻂ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻚ و ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ اﺛﺮ ﻣﻌﻨﻲداری ﻧﺸﺎن داد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﻘﺎﻳﺴﺎت ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦﻫﺎ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﺑﺎ ﻗﺎرچ ﻣﺎﻳﻜﻮرﻳﺰا، ﺗﻠﻘﻴﺢ ﺑﺎ ﺑﺎﻛﺘﺮی و ﻛﺎرﺑﺮد 10 درﺻﺪ وزﻧﻲ ورﻣﻲﻛﻤﭙﻮﺳﺖ ﺑﺎﻻﺗﺮﻳﻦ ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﺑﺮای ﺻﻔﺎت ذﻛﺮ ﺷﺪه را ﻧﺸﺎن داد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ دوﮔﺎﻧﻪ و ﺳﻪﮔﺎﻧﻪ ﻧﻴﺰ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﺑﺎ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ 49/27 ﮔﺮم در ﺑﻮﺗﻪ از ﺗﻴﻤﺎر ﺗﻠﻘﻴﺢ ﺑﺬور ﺑﺎ ﻗﺎرچ ﻣﺎﻳﻜﻮرﻳﺰا و ﺑﺎﻛﺘﺮی رﻳﺰوﺑﻴﻮم و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻛﺎرﺑﺮد 10 درﺻﺪ وزﻧﻲ ورﻣﻲﻛﻤﭙﻮﺳﺖ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪ.
کلیدواژه ها