تغییرات محتوای کلروفیل و کاروتنوئید ماریتیغال در واکنش به جاسمونیک اسید و کمبود آب

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2استاد علوم زراعی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3دکتری زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
4دکتری زراعت، اداره کل امور عشایر آدربایجان شرقی، سازمان امور عشایر، وزارت جهادکشاورزی، تبریز، ایران
چکیده
ﺮای ﺑﺮرﺳﻲ ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺟﺎﺳﻤﻮﻧﻴﻚ اﺳﻴﺪ ﺑﺮ ﻣﺤﺘﻮای ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ و ﻛﺎروﺗﻨﻮﺋﻴﺪ ﺑﺮگ ﻣﺎرﻳﺘﻴﻐﺎل )Silybum marianum L.( ﺗﺤﺖ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ آﺑﻴﺎری، ﻳﻚ آزﻣﺎﻳﺶ اﺳﭙﻠﻴﺖ ﭘﻼت ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ 3 ﺗﻜﺮار در ﺳﺎل 1396 در ﺷﻬﺮﺳﺘﺎن ﻫﺸﺘﺮود اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آﺑﻴﺎری I4 ،I3 ،I2 ،I1: ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ آﺑﻴﺎری ﭘﺲ از 70، 110، 150 و 190میلی ﻣﺘﺮ ﺗﺒﺨﻴﺮ از ﺗﺸﺘﻚ ﺗﺒﺨﻴﺮ ﻛﻼس در ﻛﺮتﻫﺎی اﺻﻠﻲ و ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺟﺎﺳﻤﻮﻧﻴﻚ اﺳﻴﺪ JA1 ،JA0 و JA2: ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﺻﻔﺮ، 0/5 و 1 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر( در ﻛﺮت ﻫﺎی ﻓﺮﻋﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻣﺤﺘﻮای ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ b ،a و ﻛﻞ و ﻛﺎروﺗﻨﻮﺋﻴﺪ ﺑﺮ اﺛﺮ ﻛﻤﺒﻮد آب ﻛﺎﻫﺶ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻬﻲ ﭘﻴﺪا ﻛﺮدﻧﺪ. اﻣﺎ ﺟﺎﺳﻤﻮﻧﻴﻚ اﺳﻴﺪ درﻏﻠﻈﺖ 0/5 و ﺑﻪ وﻳﮋه 1 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻣﻌﻨﻲداری ﻣﻮﺟﺐ اﻓﺰاﻳﺶ اﻳﻦ ﺻﻔﺎت ﮔﺮدﻳﺪ. اﻳﻦ ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﻪ وﺿﻮح ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﻛﺎرﺑﺮد ﺟﺎﺳﻤﻮﻧﻴﻚ اﺳﻴﺪ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺤﺘﻮای ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ و ﻛﺎروﺗﻨﻮﺋﻴﺪ، اﺛﺮ ﺗﻨﺶ ﺧﺸﻜﻲ را ﻛﺎﻫﺶ داده اﺳﺖ. ﻫﻤﻴﻦ اﻣﺮ ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﺗﻮﻟﻴﺪ داﻧﻪ اﻳﻦ ﮔﻴﺎه داروﻳﻲ در ﺷﺮاﻳﻂ آﺑﻴﺎری ﻣﻄﻠﻮب و ﻣﺤﺪود را ﺑﻬﺒﻮد ﺑﺨﺸﺪ.
کلیدواژه ها