بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر شاخصهای جوانهزنی ژنوتیپهای کینوا (Chenopodium quinoa Willd.)

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1محقق بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
2استادیار پژوهش بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺑﺮ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺑﺬور ﻛﻴﻨﻮا، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ دو ﻋﺎﻣﻠﻲ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﭼﻬﺎر ﺗﻜﺮار در آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎه ﻣﺮﻛﺰ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت و آﻣﻮزش ﻛﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺧﻮزﺳﺘﺎن اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎ ﺗﺮﻛﻴﺒﻲ از ﺗﻨﺶ ﺷﻮری در ﭼﻬﺎر ﺳﻄﺢ ﺻﻔﺮ ﺷﺎﻫﺪ 100، 200 و 300 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮل و 20 ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﻛﻴﻨﻮا ﺑﻮد. ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی رﺷﺪ ﺷﺎﻣﻞ ﻃﻮل و وزن ﺗﺮ و ﺧﺸﻚ ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪﻧﺪ و ﺑﺮای ﺗﻮﺻﻴﻒ ﺗﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺷﻮری، درﺻﺪ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ در روز اول و ﻫﻔﺘﻢ، ﺿﺮﻳﺐ ﺳﺮﻋﺖ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ، ﺷﺎﺧﺺ ﺳﺮﻋﺖ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ، ﺷﺎﺧﺺ ﻗﺪرت ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ و ﻣﺘﻮﺳﻂ زﻣﺎن ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﺷﺪﻧﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ ﻧﺸﺎندﻫﻨﺪه اﺛﺮ ﻣﻌﻨﻲدار ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺷﻮری و ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﺑﺮ ﻛﻠﻴﻪ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی رﺷﺪ و ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ در ﺳﻄﺢ اﺣﺘﻤﺎل ﻳﻚ درﺻﺪ ﺑﻮد. ﺑﺮﻫﻤﻜﻨﺶ ﺷﻮری و ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﺑﺮ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﻃﻮل، وزن ﺗﺮ و ﺧﺸﻚ ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ در ﺳﻄﺢ اﺣﺘﻤﺎل ﻳﻚ درﺻﺪﻣﻌﻨﻲدار ﺑﻮد. ﺗﺎﺧﻴﺮ در ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ و ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی آن ﺑﻴﺎﻧﮕﺮ اﺛﺮ ﻣﻨﻔﻲ ﺷﻮری ﺑﻮد و ﻛﺎﻫﺶ ﻣﺘﻮﺳﻂ 4 درﺻﺪ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﻛﻞ در ﺷﻮری 300 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮل در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﺷﺎﻫﺪ ﻧﺸﺎندﻫﻨﺪه ﺗﺤﻤﻞ ﺧﻮب ﻛﻴﻨﻮا ﺑﻪ ﺷﻮری در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺑﻮد.
کلیدواژه ها